IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на морски услуги си отдъхват заради тавана на цените на руския петрол за износ

Вашингтон посочва, че доставчиците на услуги не носят отговорност за невярна ценова информация, но ще са длъжни да пазят данни за превоза за 5 години, както и да внимават за признаци на измами

11:21 | 10.09.22 г.
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Министерството на финансите на САЩ издаде нови насоки относно предложената горна граница на цените за износа на руски петрол.

Ведомството посочва, че доставчиците на морски услуги няма да бъдат държани отговорни за невярна ценова информация, предоставена от купувачи и продавачи на руски суров петрол, пише Ройтерс.

В насоките се посочва, че тези, които купуват руски суров петрол на цени над тавана, които съзнателно предоставят фалшива документация, могат да бъдат обект на разследване за нарушения на санкциите.

Правителствата, които въведоха таван на цената на руския петрол за износ – това са държавите от Г-7, ще споделят такава информация, за да помогнат за контрола.

Планът за таван на цените призовава участващите страни да откажат застрахователни, финансови, брокерски, навигационни и други услуги за петролни товари, чиято цена е над въведената граница. Таванът на цените на петрола и петролните продукти обаче все още не е точно определен.

Министерството на финансите на САЩ посочва, че доставчиците на услуги трябва да съхраняват данни за доставките на руски петрол в продължение на пет години.

„Когато доставчик на услуги без пряк достъп до информация за цените основателно разчита на атестация на клиента, този доставчик на услуги няма да бъде държан отговорен за потенциални нарушения на санкциите, защото други са действали недобросъвестно“, посочва се в разясненията на ведомството.

Независимо от това Министерството на финансите предупреждава тези фирми да са бдителни за различни сигнали, които показват потенциално укриване на по-високи цени или указват измами.

Всички признаци на манипулирани документи, новосъздадени компании и необичайни маршрути за корабоплаване също трябва да предизвикват безпокойство.

Министерството на финансите на САЩ допълва, че страните, които въведат таван на цените, ще работят заедно, за да определят нивата на горната граница за руския суров петрол и товари с големи и малки обеми петролни продукти. Консенсусът относно нивата на тавана на цените ще бъде постигнат с помощта на „ротационен водещ координатор“.

Помощник-министърът на финансите за икономическата политика Бен Харис коментира, че ще минат още няколко седмици, преди планът за таван на цените да бъде напълно разработен, включително определяне на ценовите граници.

Западните санкции, наложени срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, доведоха до рязък срив на руския внос. Това удари местното производство, докато чуждестранните компании масово напускат страната.

В същото време руската петролна индустрия се възползва от 60% увеличение на цените на петрола, което компенсира спада в обемите на износа на запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още