IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза носи заплаха за бъдещето на производителите на зеленчуци в Европа

Фермери вече обмислят изместване на производството към страни с по-топъл климат

11:18 | 22.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Еманюел Льофевр произвежда хиляди тонове ендивия годишно във фермата си в Северна Франция, но тази година може да се откаже от реколтата си поради огромните разходи за енергия, необходими за замразяване на събраните луковици, пише Ройтерс.

В цяла Северна и Западна Европа производители на зеленчуци обмислят да спрат работа заради финансовия удар от енергийната криза на Стария континент, което допълнително застрашава доставките на храни.

Повишаването на цените на електроенергията и газа ще се отрази върху културите, отглеждани през зимата в отопляеми оранжерии, като домати, чушки и краставици, и тези, които трябва да се съхраняват в хладилни помещения, като ябълки, лук и ендивия.

Ендивията е свързана с консумацията на доста енергия. След като луковиците се приберат през есента, те се съхраняват при температури под нулата, а след това се засаждат отново в контейнери с контролирана температура, за да се даде възможност за целогодишно производство.

„Наистина се чудим дали ще съберем това, което има на нивите тази зима“, коментира Льофевр на мястото, където се опаковат неговите ендивии.

Европейските фермери предупреждават за недостиг. Очакваният удар върху производството и скокът на цените означават, че супермаркетите може да преминат към снабдяване с повече стоки от по-топли страни като Мароко, Турция, Тунис и Египет.

Ръстът на цените на газа е най-големият разход, с който се сблъскват производителите на зеленчуци, които отглеждат в оранжерии, казват фермери. Междувременно двама френски фермери, подновяващи договорите си за електроенергия за 2023 г., казват, че са им цитирани цени над 10 пъти по-високи от тези за 2021 г.

„През следващите седмици ще планирам сезона, но не знам какво да правя“, казва Бенджамин Симоно-Де Вос, който отглежда краставици, домати и ягоди на юг от Париж. „Ако нещата останат така, няма смисъл да започваме още една година. Не е устойчиво“.

Отправяне на юг

Фермерите не се борят само с нарастващите цени на енергията. Разходите за торове, опаковки и транспорт се увеличават и застрашават маржовете.

„Сблъскваме се с общо увеличение на производствените разходи от около 30%“, казва Йоханес Грос, заместник-мениджър продажби в германската Reichenau- Gemüse. Енергията представлява някъде между половината и две трети от тези допълнителни разходи, допълва той.

„Някои колеги мислят да оставят оранжериите си празни, за да задържат разходите възможно най-ниски. Никой не знае какво ще се случи през следващата година“, коментира Грос.

Групата Glastuinbouw Nederland, представляваща оранжерийната индустрия, казва, че до 40% от нейните 3000 членове са финансово затруднени.

Дори в слънчеви страни като Испания производителите на плодове и зеленчуци са изправени пред 25% увеличение на разходите за торове.

Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, казва, че неизбежно производството на плодове и зеленчуци ще се измести към места с по-топъл климат.

„Ще преместваме производството все повече на юг, надолу към Испания и Мароко, както и в части на Африка“, споделя Уорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Кви зеленчучи, ве? Нали за тях требе СО2, а той е много вреден за климата, според "шарените гашти". Ще ядат скакалци и хлебоарки, произведени само от сертифицирани компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Солари, солари да опъват над оранжериите. И перки! Дзелков и Солар Силата ще им обяснят! Ще станат независими от фосилите и... дори ще могат да садят зеленчуците директно в панелите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още