IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От пивоварите до животновъдите: Кризата с торовете в Европа разтърсва хранителната верига

Производството на бира и месо понасят удар, след като заводите за торове затварят заради растящите енергийни цени

15:50 | 26.08.22 г. 1
Снимка: Jens Schlueter/Getty Images
Снимка: Jens Schlueter/Getty Images

Растящите сметки за електроенергия в Европа предизвикват вълна от затваряния на големи заводи за торове из континента, предизвиквайки сътресения за земеделците, производителите на храни и – за ужас на собствениците на барове навсякъде – пивоварите.

В четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, базирана в Норвегия, обяви 50% съкращаване на производството си на урея на основата на амоняк и на азотни торове в Европа, позовавайки се на „рекордно високи цени“, пише Politico.

Решението бе взето по-малко от 24 часа, след като най-големият британски завод за торове CF Fertilisers UK заяви, че „временно ще спре“ производството в завода си в Билингам. Два други големи производителя в Полша обявиха по-рано тази седмица, че ще сложат на пауза дейността си.

Торовете са не само жизненоважни, за да се увеличи плодородието на почвата за посевите, но производството им създава страничен продукт – въглероден диоксид, който се използва, за да се направят бирата и безалкохолните напитки газирани, доставя се на болници за хирургични процедури и позволява животните да бъдат заклани хуманно.

Затова земеделци, производители на храни и дори собственици на барове са силно обезпокоени за по-широките последици от задаващата се криза с торовете.

Carlsberg Polska – третата по големина пивоварна компания в Полша и дъщерно дружество на датската мултинационална компания, казва за Politico, че планира да спре производството на бира почти веднага – и че други пивоварни вероятно ще последват примера.

„Малко хора осъзнават, че въглеродният диоксид е страничен продукт от производството на торове. Той не може да бъде съхраняван за много дълго време, затова имаме останали резерви само за още няколко дни“, казва говорителят на Carlsberg Polska Беата Птажинска-Йединак.

„Ще спре производството на бира всеки момент... но не сме единствените. Освен ако няма съоръжения да произвеждат сами въглероден дикосид, повечето компании за бира ще трябва да направят същото".

Енергоемкият сектор на производство на торове е сред първите тежки индустрии в Европа, които намаляват производството си на фона на енергийната криза, изострена от нахлуването на Москва в Украйна и последвалите санкции на Запада върху руския петрол и природен газ – необходима съставка за азотни торове.

Якоб Хансен, ръководител на голямата лобистка група Fertilizers Europe, казва, че растящите цени на газа, които наблюдатели на индустрията се опасяват, че ще останат високи поне до края на годината, правят „невъзможно“ поддържането на производство.

„Ситуацията е невъзможна. За мен е очевидно, че европейският газов пазар е в крах – той не функционира“, казва Хансен. „Ние сме сравнително най-големият потребител на газ – затова ако ние виждаме болката, то тя ще дойде и за другите хора“.

Ефектът на доминото

Затварянията предизвикаха опасения сред няколко сектора за храни и напитки. Минет Батърс, президент на Националния съюз на фермерите в Обединеното кралство, казва, че затварянето на най-големия завод за торове във Великобритания е „изключително тревожно“. Пазарът на торове е „жизненоважен за поддържането и подобряването на местното ни производство на храни“, добавя тя, призовавайки правителството да проучи наличието на продукти от въглероден диоксид.

Пивоварите и баровете във Великобритания казват, че моментът на затварянето „не може да бъде по-лош“ и че това „може да доведе до недостиг на бира в цялата страна“. Заводът на CF Fertilisers. Снимка: Christopher Furlong/Getty Images Заводът на CF Fertilisers. Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

„Нашите барове и пивовари вече се борят със сериозни препятствия и натиск върху снабдителните си вериги“, казва Ема Маккларкин, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на бирите и баровете. „Това решение предизвиква сериозни опасения за устойчивите доставки на въглероден диоксид“.

Пивоварите и баровете вече са изправени пред „прекомерни“ разходи за енергия, предупреди тя, които заплашват да затварят бизнесите и да навредят на поминъка във Великобритания.

„Да изчакаме дори няколко седмици, за да се задейства правителството, може да е твърде много“, добавя Маккларкин. „Имаме нужда от устойчив план за доставка на въглероден диоксид за нашата индустрия и спешна помощ с нарастващите сметки за електроенергия за бизнесите, преди да бъдат принудени да затворят врати“.

Птажинска-Йединак от Carlsberg Polska казва, че има и по-широки последствия отвъд бирата и газираните напитки, защото въглеродният диоксид се използва за направата на продукти като сух лед, който е жизненоважен за запазването на продукти при транспорт и съхранение.

„Ситуацията е критично важна за всеки аспект от хранителния сектор, където се използва въглероден диоксид“, казва Птажинска-Йединак.

Земеделският министър на Полша Хенрик Ковалчик заяви в четвъртък, че работи по план, който ще помогне на производителите на торове да купуват газ на умерена цена. „Работим по това. Засега не искам да говоря за детайли, вече имаме някои идеи и договаряме някои решения“, казва Коваличик.

За да облекчи част от натиска, Европейската комисия предложи временно да отмени митата върху ключови продукти за производството на азотни торове, които националните правителства в Съвета на ЕС ще обсъдят, след като възобновят срещите си през септември, посочва представител на ЕС.

Във Великобритания компанията майка на CF Fertilisers – CF Industries, вече получи един краткосрочен спасителен заем от правителството с плащане миналия септември, което покрива оперативните загуби за три седмици, след като цените на енергоизточниците се вдигнаха заради търсенето след блокадите за коронавируса.

Този път обаче министрите изглежда не са склонни да се намесят.

„Макар че правителството продължава да проучва възможности пазарът да подобри устойчивостта си в дългосрочен план, важно е индустрията да действа, да направи всичко възможно, за да отговори на търсенето“, казва говорител на британското правителство.

„От миналата есен устойчивостта на пазара на въглероден диоксид се подобри с допълнителен внос, допълнително производство от съществуващи местни източници и по-добри резерви“, добавя той.

Някои британски компании са диверсифицирали доставките на въглероден диоксид чрез внос след първоначалната криза миналата есен. С увеличаването на цените други индустрии се намесиха, за да уловят страничния промишлен продукт и да усъвършенстват собствените си версии за употреба при храни за продажба. Миналата година заводът в Билингам осигуряваше 60% от доставките във Великобритания, а в момента този дял е само 30%.

„Макар че сме в много по-добра позиция сега, отколкото преди година“, казва Ник Алън, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на преработвателите на месо, „британската индустрия за производство месо ще има сериозни притеснения“, ако CF Industries спре производство.

„Не можем да гледаме как правителството може да седи отстрани и да настоява, че компаниите трябва да решат въпроса между себе си“, казва Алън. „Те ще трябва да се намесят“.

CF Industries вече затвори дъщерния си завод с Чешър през юни, оставяйки доставките на въглероден диоксид в страната „уязвими на всичко, което може да се обърка с останалата им фабрика в Билингам“, казва Алън. Британската индустрия, добавя той, „разчита изключително много на международни доставки, за да компенсира недостига“.

От края на юли производителите на амоняк в Италия и Германия също намалиха производството и оставиха европейските компании за храни и напитки да се борят, за да си подсигурят намаляващите доставки на въглероден диоксид, добавя Алън.

Без достатъчно доставки от газ, казва той, фермерите потенциално ще се сблъскат с проблем с хуманното отношение към животните, с нарастващ брой прасета и домашни птици, които не могат да бъдат изпратени за преработка.

„Европа винаги е била производител със сравнително високи разходи“, казва Хансен от Fertilizers Europe. „Ние изнасяме много специализирани продукти за останалия свят... Стигаме до момент, в който вече не можем да изнасяме.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
ТОВА предвиди ли го обединеният мозъчен тръст на Чyчулото и урсулата? - В САЩ е същото - рекордно кежава реколта заради липса на торове. Май санкциониращите не само ще студуват, ами и ще гладуват, както казах още преди отдавна? Тия от ЕК, а и националните правителства вече купиха ли си чрез подставени лица по някоя къщичка в Нова Зеландия? - Щото ЕС-ропа скоро ще е ного нездравословно и опасно място за тях - ного !!! "Жалката руска икономика" пак нанася удар, а? ВОВА Е ВИНОВЕН !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още