IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с торовете в Европа се задълбочава след свиването на производството на амоняк

В момента е много по-евтино да се внася амоняк в Европа, отколкото да се произвежда

21:36 | 25.08.22 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската криза с торовете се задълбочава, след като индустриалният гигант Yara International ASA заяви, че рекордните цени на газа го принуждават да намали използването на капацитета за производство на амоняк в региона, предаде Bloomberg.

Енергийната криза, ограничаваща производството на торове, се влошава, тъй като европейските производители отново ограничават дейността си поради нарастващите цени на газа - ключова суровина за производството. Над една четвърт от капацитета за азотни торове в региона вече е загубена. 

Съкращенията подчертават въздействието, което газовата криза в Европа оказва върху индустриалните потребители, както и върху сметките за енергия на потребителите. Свиващите се доставки на торове може да принудят фермерите по света да намалят хранителните вещества, които са от решаващо значение за отглеждането на земеделските култури, рискувайки да получат по-малки реколти на фона на растящи цени на храните по целия свят.

От Yara обявиха, че намаляват използването на амоняк до около 35%, като с последните намаления общите съкращения достигат еквивалента на 3,1 млн. тона амоняк и 4 млн. тона готови продукти в цялата производствена система на компанията в Европа. Газът е основна суровина за повечето азотни торове, включително амоняк.

„Yara ще използва, когато е възможно, своята глобална система за снабдяване и производство, за да оптимизира операциите и да отговори на търсенето на клиентите, включително с продължаване на производството на нитрати, използвайки вносен амоняк, когато това е осъществимо“, съобщи базираната в Осло компания. 

Още преди Yara да обяви последните съкращения, от CRU Group изчислиха, че 41% от европейския капацитет за производство на амоняк извън Украйна ще бъде ограничен или ще работи със силно намалени темпове въз основа на последните съобщения. В момента е много по-евтино да се внася амоняк в Европа, отколкото да се произвежда, посочват от CRU.

В сряда CF Industries обяви, че ще спре производството на амоняк в завода си във Великобритания. Най-голямата химическа компания в Полша - Grupa Azoty, също намали производството на амоняк, а Anwil, звено на петролната компания PKN Orlen SA, спря производството.

Цените на едро на торовете скочиха до многогодишни върхове, след като Русия нахлу в Украйна. Русия е голям доставчик на всички основни видове хранителни вещества за земеделски култури. 

В последно време цените спадаха, но тази тенденция се обърна заради поскъпването на газа, което води до дълбоки съкращения на европейското производство. 

Европейските производители на торове бяха най-силно засегнати от високите цени на газа. 

Секторът се опитва да преодолее също санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу продажбите на поташ от Беларус и опитите на Китай да ограничи доставките. Освен това търговията с руски хранителни вещества беше засегната и от решението на много спедитори, банки и застрахователи да се самосанкционират, без да са длъжни да спазват санкциите срещу Русия, и трудностите при обслужването на руския износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Nedyo ако си беше замълчал, щеше само да подозираме че си тъъъп, но сега го доказа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Nedyo
преди 1 година
"Бах тоя сайт ...Освен че е грозен, разкри, че е за гейове ...Flexbox-а е объркан ... Ширините също ... Да не говорим за шрифта ... Кърти мивки ... Яко си играх с CCS-а, за да го направя поне що-годен годен за гледане ... И какво видях ... 2-3-*** гейовe си *** пишлета един на друг ... И изпадат в екстаз ... И като са в Екстаз ... Украйна, вдевай, ***, зелен "газ" ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 1 година
в украйна нямат проблем, те наториха земята с оркиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: mikimaus ... Дека искаш го вдевай ... :))) ... На света му дреме можеш ли , не можеш ли да вдеваш и къде се пробваш . Испанците не са единствените , Yara са норвежци , и те зелен водород и зелени торове ще произвеждат ... Египетската Abu Qir Fertilizers също ще строят такава инсталация , в Бразилия също обмислят , в Индия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
mikimaus
преди 1 година
Зелка , дека ке го вденем тоэ амоний f krugovrata na veshtestvata?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
А пък на Iberdrola в Пуертолано, Испания , не им дреме от газовите шантажи на крадците на съдомиялни машини . 100МВт фотоволтаична централа , 20МВТч батерии , 3000т зелен водород на година . Най-ефективният производител на торове в ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още