fallback

Ердоган: Турция иска да увеличи покупките на газ от САЩ

Страната иска да разпределя част от доставеното към своите съседи, обясни държавният глава

14:39 | 22.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Турция се стреми да увеличи покупките на газ от Съединените щати и да разпредели част от тях на своите съседи, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, докато Европа е изправена пред енергийна криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, пише Bloomberg.

„Искаме да увеличим газа, който купуваме от САЩ при по-изгодни условия, през следващия период“, коментира Ердоган пред група американски бизнесмени в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН. „Готови сме да си сътрудничим в доставката на американски втечнен природен газ към страните в региона“.

САЩ играят все по-голяма роля във вноса на газ в Турция.

Турция и САЩ търсят начини да поправят отношенията си, обтегнати от поредица от спорове през последните години, включително от покупката на модерна руска система за противоракетна отбрана от Анкара. Сега Ердоган посочва потенциала за разширяване на енергийните връзки, но Турция има ограничен капацитет за реекспорт на газ за Европа.

Тя е транзитна страна за доставките на азерски газ през Трансанадолския газопровод, който преминава през Гърция и се свързва с друг, за да продължи до Италия. Отделно Турция изпомпва газ, който купува от различни източници, включително Русия, Азербайджан, Алжир и САЩ, чрез отделни газопроводи за Гърция и България.

През първото тримесечие на 2022 г. Съединените щати станаха най-големият доставчик на втечнен природен газ за Турция. Турция внася годишно около 60 млрд. куб. метра природен газ.

Освен това Ердоган призова Вашингтон да премахне допълнителните мита върху турската стомана и алуминий, наложени от администрацията на Доналд Тръмп по време на дипломатически спор, както и да премахне пречките пред продажбите на оръжие. Ограниченията върху оръжията „влияят негативно върху сигурността на цялата територия на НАТО, както и на нашите търговски отношения“, заяви държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 22.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още