IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открит е пореден масов гроб в освободена от украинците територия

Кремъл признава за грешки при частичната мобилизация, сред руснаците се засилва паниката от военната повинност 

07:00 | 27.09.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Частичната военна мобилизация в Русия продължава. Снимка:  EPA/ARKADY BUDNITSKY
Частичната военна мобилизация в Русия продължава. Снимка: EPA/ARKADY BUDNITSKY

Според украински доклади в отвоюваната Харковска област отново са открити гробове със стотици трупове. Междувременно Кремъл признава грешки при провеждането на частичната мобилизация. Въпреки това сред руснаците се засилва паниката от военната повинност. В център за набиране на персонал един мъж бе застрелян, а друг се подпали от отчаяние. Едуард Сноудън получи руско гражданство. Кратък преглед на 215-ия ден от войната.

Украйна съобщава за откриването на още гробове

След откриването на стотици гробове и няколко „стаи за мъчения" в отвоюваната Харковска област в Източна Украйна украинските сили може би са се натъкнали на още гробове. Властите и войниците говорят за до стотина тела в село Косача Лопан близо до руската граница, но не дават повече подробности. Войниците, охраняващи мястото, заявиха, че очакват да открият тела на руски и украински войници, както и на местни цивилни. Очаква се по-късно тази седмица съдебни експерти да ексхумират телата, след като районът бъде разчистен от мини и експлозиви.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи и за още два масови гроба в отвоювания град Изюм. Това са „големи гробове със стотици хора", казва той пред CBS. В началото на септември Украйна вече бе открила гробове с 447 тела, предимно на цивилни граждани, до гробище в гора извън града, като според властите някои от тях са имали следи от изтезания.

Сноудън получи руско гражданство

Руският президент Владимир Путин предостави руско гражданство на американския информатор Едуард Сноудън. Името на 39-годишния мъж фигурира в списъка на новите граждани, публикуван от Кремъл. Преди това Сноудън заяви, че след раждането на сина му в Русия ще подаде молба за гражданство, за да има същите права като детето, родено през 2020 г., което автоматично получи руско гражданство.

През 2013 г. Сноудън предостави на журналисти документи за шпионската дейност на американската служба за разузнаване NSA и британския ѝ аналог GCHQ. Избягвайки през Хонконг, той каза, че иска да отиде в Еквадор, но бе блокиран на летището в Москва, след като правителството на САЩ анулира паспорта му. Русия предоставя убежище на Сноудън и съпругата му Линдзи.

Кремъл признава грешки 

Междувременно, няколко дни след началото на частичната мобилизация на Русия, Кремъл призна за "грешки" при изпълнението ѝ. „Наистина имаше случаи, в които постановлението беше нарушено", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

През миналата седмица руският президент Путин обяви частична мобилизация на 300 000 резервисти за войната в Украйна. Властите увериха, че са засегнати само хора с военен опит или специални умения. Но в много случаи са били призовавани и възрастни хора, болни, мъже без опит, както и студенти. 

„В някои региони губернаторите работят активно за подобряване на ситуацията", каза Песков. Броят на нарушенията на постановлението намалява, уточни той. „Надяваме се, че това ще се ускори и че всички грешки ще бъдат поправени“. 

Отказващ се от военна служба се самозапали

В отчаянието си от предстоящата военна повинност един мъж се самозапалил в неделя. Медията „Новая газета" публикува видеозапис от камера за наблюдение, на който се вижда как човек се залива с течност и малко след това се самозапалва по цялото си тяло. Според очевидци горящият мъж крещял на автогарата в град Рязан, на около 200 км югоизточно от Москва: „Не искам да ходя на фронта!" Съобщава се, че полицаите са потушили пожара, а мъжът е бил откаран в болница с наранявания. В руските медии се появиха различни съобщения за точното му здравословно състояние. Продължава частичната мобилизация в Русия. Снимка:  EPA/ARKADY BUDNITSKY Продължава частичната мобилизация в Русия. Снимка: EPA/ARKADY BUDNITSKY

В сибирския регион Иркутск мъж стреля по център за набиране на персонал и рани тежко военнослужещ. По данни на Следствения комитет на Русия заподозреният извършител е 25-годишен жител на град Уст-Илимск. Местните медии цитират Марина Синина, майка на заподозрения. Тя казва, че синът ѝ е бил много разстроен, защото най-добрият му приятел е получил призовка. „Казаха, че има частична мобилизация, но се оказа, че вземат всички", съобщи Синина.

Наплив към външните граници на Русия

Частичната мобилизация на Путин вече предизвика наплив на руски мъже към съседните страни. Съответни доклади бяха получени за границите с Грузия, Финландия, Казахстан и Монголия. Пред репортери мъжете заявиха, че заминават, за да избегнат наборна военна служба. Според статия на руската емигрантска медия „Медуза" руските власти планират да затворят границите за потенциални новобранци. Новинарският сайт, базиран в Рига, Латвия, се позовава на източник, близък до руската президентска администрация. Предвид големия брой руснаци в бойна възраст, които напускат страната, говорителят на Кремъл Песков намекна, че затварянето на границите не е изключено.

Тази година финландската гранична охрана регистрира рекорден брой влизания от Русия. „Миналият уикенд беше най-натовареният уикенд през годината на източната граница", казва Мерт Сасиоглу от финландската гранична охрана. По данни на органа близо 8600 руснаци са влезли през сухопътната граница в събота, а 4200 са преминали границата в другата посока. В неделя повече от 8300 руснаци са пристигнали, а почти 5100 са напуснали страната.

Инсценираните референдуми са пред край 

След като този вторник приключат инсценираните референдуми в окупираните територии, предстои бързо присъединяване към Русия. Според организаторите в засегнатите области в Източна и Южна Украйна е постигната минималната избирателна активност от 5%. Русия очаква 80-90% от хората да гласуват за присъединяване към нейната територия. Гласуването е критикувано в международен план като нарушение на международното право. Очаква се Путин да присъедини териториите към Руската федерация още в петък. Той бе подчертал, че в такъв случай Москва ще третира в бъдеще нападенията на Украйна върху тези територии като нападения върху собствената си територия и ще се защитава с всички средства.

Експертите предвиждат използването на тактически ядрени оръжия, ако се стигне до най-лошото 

Изявлението на Путин породи опасения, че за първи път от 1945 г. насам може да бъде използвано ядрено оръжие. Русия е най-голямата ядрена сила в света. Джеймс Камерън от Oslo Nuclear Project пише в Washington Post за възможен сценарий, при който Москва би могла да детонира тактическо ядрено оръжие високо над Украйна или Черно море. Възможно е да бъде хвърлено и върху слабо населен район или военен обект - с цел да се убеди Киев да се предаде и да се разделят съюзниците му.

Според анализ на информационната агенция AFP експерти предполагат, че Кремъл вероятно ще използва една или повече тактически ядрени бомби, ако се стигне до най-лошото. Това са оръжия с експлозивна сила между 0,3 и 100 килотона. Тактическите бомби са предназначени да имат ограничен ефект на бойното поле, за разлика от стратегическите ядрени оръжия, които могат да унищожат цели региони. Но дори и по-малките ядрени устройства могат да бъдат опустошителни: Атомната бомба, която САЩ хвърлиха върху Хирошима през 1945 г., беше с мощност само 15 килотона.

Пригожин призна за основаването на "Вагнер"

Приближеният до Кремъл руски бизнесмен Евгений Пригожин, призна, че през 2014 г. е основал паравоенната групировка "Вагнер", за да се бие в Украйна. Той призна и присъствието ѝ в Африка и Латинска Америка. В публикация на неговата компания "Конкорд" в социалните мрежи Пригожин заяви, че е основал групата, за да изпрати компетентни бойци в украински Донбас през 2014 година. "В този момент, на 1 май 2014 г., се зароди групата патриоти, която прие името БТГ (батальонно-тактическа група) "Вагнер", разкри Пригожин в изявление за медиите.

"A сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", потвърди още той.

Паравоенната групировка е подозирана от години, че тайно върши "мръсната работа" на Кремъл в различни арени на военни действия, нещо, което Москва винаги е отричала. Пригожин беше обвинен от много западни сили и руски медии, че финансира "Вагнер", чиито бойци са били забелязвани в Сирия, Либия, Украйна и в Централноафриканската република. Пригожин беше един от доставчиците на храна за Кремъл, което му спечели прозвището "Готвача на Путин". Кремъл обаче винаги е отричал да има връзки с паравоенни групировки. 

Какво ще е важно във вторник?

В окупираните от Русия територии в Украйна се провежда последният ден от инсценираните референдуми за присъединяване към Русия. Украйна и Западът смятат, че принудителното гласуване е нарушение на международното право. Очаква се териториите да бъдат анексирани и евентуално обявени от Путин за руска територия още в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Украйна е осеяна с масови гробове на избивани и измъчвани военни и цивилни . И това не го е правил Нечестивият занулен детеубиец . Това си е "работа" на редовите крадци на съдомиялни машини . Цялото им племе е такова нефелно , ялово , полуграмотно и садистично към всички успели хора по света . Към всеки различаващ се от коптора им цивилизован свят . Като ги изгонят от Украйна - бетонна ограда 5м , с бодлива тел с ток , ров с вода , режи тръби и далекопроводи , засипвай пътища и да се приключва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още