IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Али Персембе: Ердоган ще продължи да печата пари и няма кой да го спре

Под натиск централната банка преследва укрепване на властта на президента на изборите през 2023 г.

14:00 | 01.10.22 г.

Зад обявената нова политика на "лираизация" на турската икономика от централната банка не се крие някаква особена стратегия, а съзнателен избор на правителството да предпочете растежа, вместо да укроти инфлацията и да спре срива на лирата. Под натиска на президента Реджеп Ердоган централната банка се е отказала от мисията си за постигане на ценова стабилност и подобно на всички държавни институции преследва укрепване на властта на президента на изборите през 2023 г.

Това коментира Али Персембе, финансов анализатор и инвестиционен консултант, собственик на persembe.com, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Има институция, наречена централна банка, но тя не взима решенията - те следват заповедите отгоре, а тези заповеди са: "Да наблегнем на растежа, защото идват избори, и забравете за инфлацията". Това означава, че животът на всички, ще бъде много по-труден отколкото предишната година", посочи гостът.

"Алергията" на Ердоган към повишаване на лихвите допълнително влошава перспективите за всякакви усилия за справяне с почти 100%-та инфлация, добави Персембе. 

"Външният дефицит на Турция ще надвиши 100 млрд. долара в края на 2022 г., хроничният дефицит по текущия баланс ще бъде също на минус, бюджетът не е здрав, туризмът се развива добре.. но тези пари са вече похарчени. Изборите през 2023 г. означават харчове и правителството ще бъде много щедро в увеличаване на минималните заплати, строежи на жилища, кредитите ще бъдат широко допускани", казва Персембе.

Всички институции в момента са фокусирани върху изборите и никой не прави нищо по основният проблем за обществото – инфлацията, посочи коментаторът.

"Ще има нужда от много пари, турската печатница за пари ще работи без прекъсване и това означава повече инфлация", което прави очакванията за спад в ръста на цените до края на годината необосновани, каза Персембе.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още