IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Русия убива с ПВО ракети новите си граждани

Междувременно украинската армия обкръжи около 5000 руски войници в стратегически важния град Лиман в Донецка област

15:08 | 01.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Руска ПВО-система. Снимка:  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Руска ПВО-система. Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Според последните данни на британското министерство на отбраната на 30 септември при нападение срещу хуманитарен конвой югоизточно от Запорожие с десетки убити руските войски почти със сигурност са използвани ракети за противовъздушна отбрана с голям обсег.

Запасът на Москва от такива ракети най-вероятно е малък, тъй като те са много скъпо средство за борба с вражески самолети и ракети и не са предназначени за унищожаване на конвенционални наземни цели. Според британците Русия вероятно е прибегнала до стрелбата по конвоя с ПВО ракети най-вероятно поради липсата на други боеприпаси.

Така страната агресор е принудена да използва ценни стратегически военни ресурси за постигане на тактически цели и по този начин да убива цивилни, които между другото след незаконното анексиране на части от Украйна Путин обяви едва в петък за руски граждани.  Сводката на британското разузнаване за 30 септември Сводката на британското разузнаване за 30 септември

За удара в покрайнините на Запорожие - центъра на Запорожка област, стана ясно в сутрешните часове на петъчния ден. Местните власти споменаха за 23-ма загинали и 28 ранени. Според тях „всички са цивилни". Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, казва, че жертвите може да са повече - 30 души.

В Telegram ръководителят на Запорожката областна военна администрация Олександър Старух написа, че убитите и ранените били в колона за влизане във временно окупираните територии, за да вземат близките си. По думите му има постоянен трафик през единствения контролен пункт в областта - например за снабдяване на живеещи в окупираните територии със стоки като лекарства.

Русия анексира Запорожка област, въпреки че владее едва 80% от нея.

Междувременно украинската армия обкръжи около 5000 руски войници в стратегически важния град Лиман в Донецка област. Такава е ситуацията сутринта, съобщи ръководителят на украинската администрация в Луганск Серхий Хайдай. „Окупаторите поискаха от ръководството си да излязат, ако е възможно, след което получиха отказ", каза той. 

Хайдай поставя войниците пред избор. За тях има „три възможни начина на действие: Или ще се опитат да излязат, или ще се предадат. Или ще умрат заедно". Общо в града са били разположени до 5500 войници, но броят им все още не е ясен, каза той. „Някои се предават, има много убити и ранени, но операцията все още не е ясна“.  

По време на войната никога не е имало толкова голям брой руснаци в обкръжение, казва Хайдай. Почти всички точки за достъп са блокирани, казва той. Западни военни експерти очакват Лиман да бъде напълно освободен през следващите няколко дни. За армията на руския президент Владимир Путин това ще бъде ново огромно поражение в продължилата повече от седем месеца инвазия.

Изявленията на украинците трудно могат да бъдат проверени по независим начин. Въпреки това в социалните мрежи вече се появиха първите видеоклипове на украински войници в очертанията на град Лайман. Кремъл все още не е направил коментар. Русия превзе Лиман през май и оттогава го превърна във военен център. Преди войната там живееха 20 000 души.

„Лиман е важен, защото е следващата стъпка към освобождаването на украинския Донбас", заяви украински говорител. „Това е възможност да се придвижим по-далеч в посока на Кременна и Сиевродонецк и е много важно от психологическа гледна точка“.  От 2014 г. насам части от тези райони вече се контролираха от проруските сепаратисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Е, че то това в Русия си е стара традиция...Още от времето на Иван Грозни там си е напълно приемливо да си трепе гражданите, или както там към момента им викат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още