IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Успехите ни карат да забравим анексиите

Десетки руснаци са получили призовки при опит да избягат през границата с Грузия

07:20 | 03.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Украинският президент Зеленски: Снимка: ЕРА
Украинският президент Зеленски: Снимка: ЕРА

След изтеглянето на руските войски от Лиман в източната част на  Украйна Киев заяви, че е възстановил пълния си контрол над града. Лиман е "напълно изчистен", заяви украинският президент Володимир Зеленски. Според военни експерти лидерът на Кремъл Владимир Путин сам е наредил изтеглянето, за да укрепи фронта в други райони. За Киев това е поредната военна победа. В южната част на страната обаче украинските войски са претърпели тежки загуби, твърди Кремъл. След посещението си в Украйна министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт обяви допълнителни доставки на оръжие за страната. 220-ият ден от войната накратко.

Зеленски: Анексиите са безсмислени

С оглед на неотдавнашния успех на армията му при отвоюването на временно окупирани територии украинският президент Володимир Зеленски определи анексиите на Русия като безсмислени. „Щом украинското знаме се върне, никой няма да си спомня за руския фарс с документи и анексии", каза Зеленски във видеообръщението си в неделя вечерта.

По-рано стана ясно, че руските войски е трябвало да напуснат стратегически важния малък град Лиман в източната част на Донецка област и че украинците вече отново контролират положението там. Около седем месеца след началото на войната в петък лидерът на Кремъл Владимир Путин анексира освен Донецк и украинските територии Луганск, Запорожие и Херсон. Анексирането на регионите, което е в разрез с международното право и части от които Русия дори не е завладяла, не е признато в международен план.

И Германия, и САЩ уверяват Украйна, че ще продължат да я подкрепят в освобождението на страната. Междувременно, с оглед на масовото напускане на мъже от страната от началото на частичната мобилизация, която продължава вече около десет дни, Русия, според собствените си изявления, е започнала активно да възпрепятства напускането на страната от призованите мъже.


Русия: 180 получиха призовки при опит да избягат през границата

По собствена информация Русия вече е спряла повече от 180 наборни войници на границата със съседна Грузия, когато са се опитали да избягат, преди да бъдат призовани в армията. Връчени са им призовки директно на граничния пункт Верхни Ларс, съобщава агенция „Интерфакс“, позовавайки се на военния комисариат на руския регион Северна Осетия, който граничи с бившата съветска република Грузия.

Мобилизацията, разпоредена от лидера на Кремъл Путин на 21 септември, предизвика истинско масово бягство в Русия. Десетки хиляди мъже избягаха не само в Грузия в Южен Кавказ, но и например в централноазиатските бивши съветски републики Казахстан и Киргизстан.

Германия: Украйна ще получи още 16 гаубици от Словакия

Министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт обяви доставката на 16 колесни бронирани гаубици от Словакия за Украйна през следващата година. Системите от типа „Зузана" ще се произвеждат в Словакия и ще се финансират съвместно с Дания, Норвегия и Германия, заяви германката  пред ARD, след като се завърна от първото си пътуване до Украйна след началото на войната на 24 февруари.

Американски министър: Подкрепа за Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо"

САЩ уверяват Украйна в постоянна подкрепа - независимо от по-нататъшния ход на войната. Понастоящем бойните действия се развиват положително за украинската армия, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в ефира на новинарския канал CNN. Трудно е да се предвиди по-нататъшният ход на войната - каза той. „Но искам да кажа, че независимо от посоката, в която ще се развие този процес, ние ще продължим да предоставяме подкрепа за сигурността на украинците толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта той.

Русия съобщава за боеве срещу украинските войски в южната част на страната

Според Москва украинските войски са започнали офанзива в южната част на страната. Твърди се, че те са претърпели много жертви. По данни на руското министерство на отбраната сраженията са се водили в Николаевска област и в село Андриевка в Херсонска област. Убити са повече от 240 украински войници и са унищожени 31 танка. Информацията от зоната на военните действия обикновено е трудно или невъзможно да бъде проверена.

Експерти: Путин сам нареди изтеглянето от Лиман

Военните експерти от реномирания Institute for the Study of War смятат, че изтеглянето на руските войски от Лиман „почти сигурно" е съзнателно решение на Путин. Не командирите са решили да не подсилват фронтовата линия край градовете Купянск и Лиман, а самият президент. Това показва, че Путин по-скоро иска да си осигури стратегически райони в Херсонска и Запорожка област. Лиман се намира в Донецка област.

По данни на британското разузнаване руснаците са понесли тежки загуби при изтеглянето си от Лиман. Преди това градът е бил защитаван от руски части и резервисти, които вероятно не са имали достатъчно личен състав. Много войници са убити при отстъплението по единствения път от града, който все още е под руски контрол. Няма официална информация за това нито от Киев, нито от Москва.  

Руски съд: Анексирането на украински територии е законно

Конституционният съд на Русия не счита международно непризнатото анексиране на четири украински територии за нарушение на руското законодателство. Присъединяването на териториите на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие към Руската федерация е в съответствие с конституцията, обяви съдът.

Германия привиква руския посланик

В отговор на анексирането на украинските територии и по-нататъшната ескалация на войната Германия привиква руския посланик. Посланикът на Русия в Италия също ще бъде призован в понеделник, а в Белгия - още в петък.

Папата се обърна към Путин и Зеленски

С оглед на ескалацията на войната папа Франциск поиска от лидера на Кремъл Путин и украинския президент Володимир Зеленски да отстъпят. Призивът му беше отправен преди всичко към Путин, когото той помоли да спре спиралата на насилието и смъртта, също и заради собствения си народ. Той е дълбоко „натъжен от реките от кръв и сълзи, които бяха пролети през тези месеци", каза Франциск. „От друга страна, дълбоко натъжен от огромните страдания на украинския народ в резултат на агресията, на която е бил подложен, със същата увереност се обръщам към президента на Украйна да бъде отворен за сериозни предложения за мир“. 

Какво ще бъде важно в понеделник

Няколко дни след анексирането на четири украински територии, обявено от лидера на Кремъл Путин, се очаква в понеделник Държавната дума в Москва да приеме закон за подпечатване на анексирането, което нарушава международното право. Междувременно се очаква украинската армия да продължи опитите си да си върне нови територии след успешното превземане на Лиман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
украйна загуби четири области, ама зеленски се радва на превземането на едно градче колкото Сунгурларе. Нз какви са загубите на руснаците, ама от Испания спешно е пристигнал в Киев самолет с 300 тона медикаменти... Ама най-смешно и безочливо беше когато президентката на КОСОВО се обяви срещу "незаконните анексии".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още