IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подготвят още 1,5 млрд. долара в помощ на Украйна

Вашингтон призова ЕС да последва примера му

14:15 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Столицата на Украйна Киев. Снимка: Bloomberg L.P.
Столицата на Украйна Киев. Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ са готови да подкрепят Украйна с още 1,5 млрд. долара на фона на продължаващата война с Русия, като Вашингтон призова своите европейски съюзници да последват примера му, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Администрацията на американския президент Джо Байдън, която подписа миналата седмица пакет от безвъзмездна помощ в размер на 4,5 млрд. долара, е провела разговори с представители на Европейския съюз (ЕС) – включително през последните дни – и е призовала Европа да увеличи подкрепата си за Киев, изтъкват източници, пожелали анонимност.

Докато ЕС изпитва затруднения да изпълнени досегашните си ангажименти спрямо войната в Украйна, съюзниците на САЩ обсъждат механизъм, с който да помогнат на украинската икономика, докато войната продължава.

Международният валутен фонд (МВФ) преди това заяви, че Украйна се нуждае от около 5 млрд. долара всеки месец, за да покрие основните разходи по поддържката на икономиката си. Страната получи около 2 млрд. долара помощ миналия месец, което представлява спад спрямо предоставените през август 4,7 млрд. долара, заяви министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко.

Bloomberg съобщи през юли, че някои съюзници на ЕС са разкритикували блока, че не е изпълнил ангажиментите си за предоставяне на близо 9 млрд. евро помощ.

По-рано в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ключовият град Лиман в Източна Украйна е "напълно прочистен" от руски сили. Вчера украинската армия си върна контрола над Лиман, а Москва обяви, че нейните части доброволно са се изтеглили от града.

Лиман се намира в северната част на Донецка област и беше използван като логистичен център от Русия, но сега може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Преди това Зеленски посочи, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още