IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата офанзива на Украйна се подхранва от пленените руски оръжия

Танкове, гаубици и боеприпаси, оставени от отстъпващите руски сили, сега се използват срещу бившите им собственици

10:51 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Украински военнослужещи се подготвят за стрелба от пленена руска 152,4 мм гаубица Мста-Б на фронтовата линия край град Купянск, Харковска област, Украйна, 6 октомври 2022 г. Снимка: ЕРА
Украински военнослужещи се подготвят за стрелба от пленена руска 152,4 мм гаубица Мста-Б на фронтовата линия край град Купянск, Харковска област, Украйна, 6 октомври 2022 г. Снимка: ЕРА

Заловените и изоставени руски танкове, гаубици и бойни машини - бързо почистени от тактическите си знаци Z и пребоядисани с украински кръстове - се обръщат срещу бившите си собственици с напредването на украинската армия в източната част на страната. 

Според военни служители бързият пробив на Украйна в Харковска област преди месец е довел до това, че стотици руски бронирани машини са попаднали в ръцете на Киев, тъй като руската армия е изоставила тежките си оръжия и складове с припаси при неорганизираното си отстъпление, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Някои руски единици техника са били готови за незабавна употреба, докато други се ремонтират, за да се върнат на фронта. Танкове, превозни средства и оръдия, които са твърде повредени, за да бъдат спасени, се „канибализират“ за резервни части. Изключително важно е, че Русия е оставила зад себе си и големи количества съветски стандартни артилерийски снаряди, каквито до този момент Украйна почти беше привършила. 

Всичко това помага за захранването на украинските сили, които си връщат части от източната част на Донецка област, включително град Лиман, и се придвижват още по на изток към близкия Луганск. През последния месец Киев си върна повече от 4000 кв. км земя в източната част на страната, в допълнение към напредъка на юг.

Един от украинските батальони, „Карпатска сич", е завзел 10 модерни танка Т-80 и пет самоходни 152-мм гаубици 2S5 Giatsint, след като е влязъл в град Изюм миналия месец, заяви заместник-началникът на щаба му Руслан Андрийко. 

„Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да правим с тях", каза той. „Започнахме като пехотен батальон, а сега сякаш се превръщаме в механизиран батальон“. 

Началникът на щаба на украински артилерийски батальон на Харковския фронт заяви, че подразделението му сега разполага с четири наскоро пленени руски 152-мм самоходни гаубици 2С19 Msta, наред с оръдията американско производство, и вече разполага с изобилие от боеприпаси съветски калибър.

„Руснаците вече нямат предимство в огневата мощ. Преди да започнем офанзивата, разбихме всичките им артилерийски части, а след това започнахме да се придвижваме напред толкова бързо, че те дори нямаха време да заредят резервоарите си с гориво и да заредят танковете си", казва офицерът. „Те просто избягаха и оставиха всичко зад себе си“. 

Освен оръжията, завладяни по време на отстъплението на Русия от Киев и други части на Северна Украйна през април, тези скорошни придобивки превърнаха Москва в най-големия доставчик на тежки оръжия за Украйна, далеч преди САЩ или други съюзници по отношение на числеността, твърдят анализатори, коментирайки открити разузнавателни източници. Оръжията, предоставяни от Запада, обаче обикновено са по-модерни и прецизни. 

Украйна е заловила 460 руски основни бойни танка, 92 самоходни гаубици, 448 бойни машини на пехотата, 195 бронирани бойни машини и 44 многоцелеви ракетни системи, става ясно от визуални доказателства, събрани от социалните медии и новинарски съобщения от Oryx, консултантска фирма за разузнаване с отворен код. Реалният брой вероятно е по-висок, тъй като не всяка заловена част от оборудването се заснема.

Не всички съоръжения са най-съвременни. „Това, което залавят, е смесица от модерно оборудване, което могат да използват доста ефективно, и такова, което наистина принадлежи на музеите", казва Якуб Яновски, който изчислява броя на загубите на оръжия в Oryx.

Русия също конфискува украински оръжия, най-вече в първите дни на войната, когато завладя големи части от страната. По данни на Oryx от февруари досега Русия е заловила 109 украински танка, 15 самоходни оръдия и 63 бойни машини на пехотата.

При Изюм Украйна се сдобива с по-модерна руска бронетехника, като танкове Т-90 и бойни машини на пехотата БТР-82 с автоматично оръдие. Командирът на 92-ра украинска бригада, която играеше важна роля на Харковския фронт, беше заснет тази седмица да се вози на Т-90, който не бе част от украинския арсенал преди войната.

Западните съюзници не са изпращали на Украйна танкове, произведени в Западна Европа. Но Киев е получил около 230 модернизирани танка Т-72 от Полша и още няколко десетки от Чешката република. Американската и европейската помощ се фокусираха върху предоставянето на Украйна на прецизна артилерия по стандартите на НАТО, като произведените в САЩ M777 и Paladin, германските гаубици Panzerhaubitze 2000 и полските Krab, както и ракетните системи Himars. Тези оръжия позволиха на Киев да удържи линията, след като през май започна да изразходва артилерийските снаряди от съветски калибър.

Успехът на Украйна да се научи да работи с различни оръжейни системи за сравнително кратко време улесни пренасочването на наскоро придобитите руски оръжия, заяви полковник Серхий Череватски от украинското оперативно командване „Изток".

„Те са от съветската строителна школа, която е лесна за разбиране за нас", казва той. „Ако нашите хора са успели да се научат да използват Panzerhaubitze, Krab и американските Paladin, изобщо не е проблем да овладеят руските системи, които са подобни на нашите“. 

Украински военнослужещи карат брониран автомобил на път в района на Харков, Украйна, 06 октомври 2022 г. Снимка: EPA/ANASTASIA VLASOVA Украински военнослужещи карат брониран автомобил на път в района на Харков, Украйна, 06 октомври 2022 г. Снимка: EPA/ANASTASIA VLASOVA

Въпреки че украинските части често задържат по-малките пленени оръжия и боеприпаси, големите артикули като танкове и артилерия обикновено се преразпределят чрез военното логистично командване, казва Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната. „Но дори и тогава те обикновено остават в същия район, което е справедливо", добави той.

„Карпатската Сич“ например прехвърля на други части на армията пленени гаубици и запазва танкове, за които може да намери екипажи. Командирът на батальона заяви, че тези танкове вече са официално предоставени на подразделението и редовно се снабдяват с боеприпаси и гориво от военната логистика, както и се обслужват от гостуващи екипажи от украинските танкови заводи. Преди войната Украйна беше основен производител и износител на танкове.

„Получаването на трофеите ни дава чувство на гордост и повдига бойния дух на всички", казва командирът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още