IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може би ще се размине със студената зима

Според метеоролози шансовете за меко време са големи – добра новина за правителствата, които бързат да се запасят с горива за отопление

16:14 | 14.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейците и хората, които живеят на Източното крайбрежие на САЩ е по-вероятно да прекарат една умерена зима с по-меки температури, отколкото екстремен студ. Това е добра новина за Стария континент на фона на растящите цени на електроенергията и горивата заради войната в Украйна.

Учени от програмата за климатични промени „Коперник“ (Copernicus Climate Change Service) на Европейския съюз, която актуализира сезонната си прогноза в четвъртък, очакват температурите по всяка вероятност да бъдат малко над обичайните по време на пика на отоплителния сезон между декември и февруари, съобщава Bloomberg.

По-високите от обичайното температури може да намалят търсенето на природен газ, с който европейските държави бързат да се запасят преди началото на отоплителния сезон. Войната в Украйна изстреля цените до рекордни върхове, разпалвайки още повече упоритата инфлация в региона.

Сезонната прогноза на "Коперник". Графика: "Коперник"/ Bloomberg Сезонната прогноза на "Коперник". Графика: "Коперник"/ Bloomberg

Учените посочват, че има 50-60% вероятност Великобритания, голяма част от средиземноморското крайбрежие и части от централна Европа да отчетат температури значително над обичайните. За останалата част от континента шансът е 40-50% за значително надвишаване на историческите равнища.

Моделът на „Коперник“ събира данни от Великобритания, Франция, Германия, Италия и САЩ. Програмата на ЕС използва и милиарди изчисления от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции за месечните си и сезонни прогнози.

Но въпреки това прогнозата за мека зима не е универсална сред всички метеоролози. Според щатската компания Commodity Weather Group зимата в Европа ще е по-студена от миналата година и малко по-студена от средните стойности за последните 10 години, измерена според дните, изискващи отопление.

Това е начин да се използват температурите, за да се прогнозира търсенето на електроенергия, като по-големите стойности отразяват по-студено време и съответно повече необходимо гориво за отопление.

От Commodity Weather изчисляват стойност от 2330 тази зима спрямо 2085 за миналата година и средно 2233 за 10-те години, посочва метеорологът Уилям Хенеберг. Европейската зима по всяка вероятност ще бъде белязана от редуващи се периоди на студено и меко време.

„Със сигурност не можем да изключим поява на много студено време в някакъв момент през зимата, но като цяло моделът може да е задвижван повече от слаби студени фронтове, преминавайки редовно“, каза още той.

Сезонната прогноза на "Коперник" за целия свят. Графика: "Коперник"/ Bloomberg	Сезонната прогноза на "Коперник" за целия свят. Графика: "Коперник"/ Bloomberg

През това време континентът се опитва да намери заместители на намаляващите все повече доставки на природен газ от Русия, които Кремъл използва като оръжие във войната си с Украйна.

Цените на газа са над четири пъти по-високи от обичайните за това време на годината. Властите в Германия предупредиха за прекъсвания на тока и нормиране, а Великобритания има най-малкият марж на резервни енергийни продукти от седем години.

Последна актуализация: 16:14 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
в последните 15 години, имаше 2-3 по студени зими, като нито една не може да бие студа който беше 80-те... и все по топли ще стават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Diskesuper
преди 1 година
Ъхъм, а шамана ко вика шъ събират ли дЪрва за зимата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още