IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди унгарци протестираха срещу Орбан заради ширещата се инфлация

По-рано в неделя унгарският премиер обеща да запази икономическата стабилност на страната въпреки предизвикателната среда

20:16 | 23.10.22 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Хиляди унгарци, включително учители и студенти, се включиха в шествие в Будапеща в неделя, за да протестират срещу правителството с искане за по-високи заплати за учителите и ограничаване на ускоряващата се инфлация, която подкопава доходите, пише Ройтерс.

Протестиращите, които преминаха по мост над река Дунав, носеха плакати с надпис „Орбан се изгуби“ и „Няма учители, няма бъдеще“. Това се случи часове след като премиерът националист обеща да запази икономическата стабилност и тавана върху сметките за енергия на домакинствата, дори в момент, когато ЕС изпада в „икономическа криза“.

Но при последния от поредица антиправителствени протести участниците заявиха, че правителството му е разочаровало учителите, като им е дало оскъдни заплати, докато инфлацията, която надхвърли 20% през септември и продължава да расте, става непоносима.

„Тук съм… за моите деца, трябва да има промяна“, казва Гионги Берешки, пощальон, който се присъединява към протеста за първи път. „Заради ширещата се инфлация… вече не можем изобщо да спестяваме, просто не можем да свързваме двата края, докато цените нарастват“, допълва той.

Учители и студенти протестират за по-високи заплати, решение на задълбочаващия се недостиг на учители и правото на стачка.

При отбелязването в страната на годишнината от бунта през 1956 г. срещу съветското управление Орбан, когато беше преизбран за четвърти пореден мандат през април, заяви по-рано в неделя, че догодина ще създаде предизвикателства с войната в съседна Украйна.

„Война на изток и икономическа криза на запад“, каза Орбан пред поддръжници в Залаегерсег, на около 200 км западно от Будапеща, и добави, че има „финансова криза и икономическо забавяне в ЕС“.

„През 1956 г. разбрахме, че е необходимо единство в трудни времена…, ще запазим икономическа стабилност, всички ще имат работа, можем да защитим плана с тавани върху цените на енергията и семействата няма да бъдат оставени сами“, каза Орбан.

Таваните върху цените на газа и тока са ключов стълб в политиките на Орбан, но разходите за плана нараснаха тази година заради растящите цени на енергията, които натежават върху държавния бюджет. Правителството беше принудено да се откаже от тавана за домакинствата, които потребяват повече енергия, от 1 август.

То трябва да внесе поправки в бюджета за 2023 г. през септември, тъй като законът за бюджета, одобрен през юли, прогнозира растеж от 4,1% догодина и инфлация от 5,2%. Оттогава тези прогнози бяха опровергани от ръста на цените до двуцифрено число. Сега икономическият растеж се очаква да се забави до 1% догодина.

Форинтът се срина до рекордно дъно по-рано този месец, което принуди централната банка да повиши лихвите в извънреден ход.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че планирана помощ от 360 млн. долара за заводите в Унгария ще бъде задействана през ноември, предаде Bloomberg.

Докато компании в Европа са подложени на нарастващ натиск от растящите цени на енергията, Унгария за момента предпазва само някои домакинства от кризата. Новият ѝ план ще предлага държавни субсидии на 30% от компаниите в Будапеща и на 45% от базираните извън столицата компании, за да подкрепи инвестиции в енергийна ефективност за най-малко 200 млн. форинта (480 хил. долара).

Според Сиярто наложените от ЕС санкции върху Русия в отговор на войната ѝ в съседна Украйна са причината за енергийната криза.

„Днес най-големият враг на компаниите е крайното повишение на цените на енергията, което за съжаление е пряка последица от провалената политика на санкции в Брюксел“, посочи той.

В отделно комюнике в събота унгарското министерство на иновациите и технологиите обеща да подкрепи използването на геотермална енергия, за която се счита, че е от ключово значение за намаляването на зависимостта на страната от природния газ.

Министерството съобщи, че ще създаде законодателна среда за използване на геотермална енергия и за насърчаване на свързаните с това инвестиции. То планира да вложи около 16 млрд. евро в геотермалния си план до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 11
stefanvukov
преди 1 година
Беше въпрос на време. И у нас предстои всичката евтиния по магазините да ни накара да залеем площадите. Отдавна полицията не е тренирала бой с тълпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Тия па за какво протестират ?! Нали еффффтини тръбни сибирски степни изпарения ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 11
evlogi
преди 1 година
Е що тъй бе?Ми нали уж Унгария залята от евтин руски газ и нефт ? Че даже разсрочи и плащанията си към Гъзпром?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още