IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма да подкрепи енергийни санкции срещу Русия

Темата ще бъде дискутирана по време на заседанието на европейските лидери другата седмица

21:35 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария не може да подкрепи осмия пакет със санкции, ако те засягат енергийния сектор на Русия, коментира началникът на кабинета на унгарският премиер Гергели Гуляш, цитиран от Ройтерс. Според предложението на ЕК общността ще наложи нови ограничения на търговията, включване на още руснаци в черните списъци на ЕС и таван на цената на петрола за трети страни.

За да бъде одобрен осмият пакет със санкции, трябва да има пълно единодушие в ЕС, припомня Ройтерс. Досега унгарският премиер Виктор Орбан остро е критикувал действията на ЕС, сочейки че те водят до ръст на цената на енергийните източници и всъщност засягат по-тежко европейската икономика. Но досега Унгария подкрепяше санкционната политика, включително и по отношение на ембаргото за внос на петрол, макар и след предложение за изключение за Будапеща.

"Унгария досега направи много, за да запази единството на ЕС, но ако има енергийни санкции в пакета, не можем и няма да го подкрепим", коментира Гуляш по време на брифинг. Той допълни, че Будапеща очаква финалното предложение на Брюксел и ще преговаря по него. Очакванията са, че осмия пакет със санкции ще бъде дискутиран по време на срещата на лидерите на ЕС в края на следващата седмица в Прага.

Унгария има още една тема, по която планира преговори с Брюксел - за спрените европейски средства, напомня Ройтерс. Будапеща има готовност да коментира всички опасения на ЕК относно спазването на демократичните ценности и върховенството на закона в страната, обясни и началникът на кабинета на Орбан по време на брифинга днес (29 септември).

Източници на Ройтерс коментират, че тогава ще бъдат обсъдени още референдумите, които бяха проведени на окупираните от Русия украински територии. Говорител на ЕК заяви, че общността няма да признае резултатите от тях. Руският президент Владимир Путин се кани на 30 септември да подпише официално указите за анексирането на тези територии.

От украинското президенство съобщиха, че Володимир Зеленски свиква заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на 30 септември. Засега не се уточнява нито часа на заседанието, нито дневния ред.

На 30 септември ще се прове и заседание на министрите на енергетиката на ЕС, на което трябва да бъдат разгледани редица мерки за решаване на енергийната криза в общността. Сред тях са таван на цените на електроенергията, както и облагане на печалбите на производителите на електроенергия, с които да бъдат финансирани мерките за защита на потребителите заради високите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още