IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: С мерките срещу Москва ЕС се простреля в дробовете и го чака рецесия

Блокът ще се сблъска с борба за работни места, като дори страни като Унгария няма да бъдат пропуснати, предупреждава унгарският премиер

11:10 | 15.07.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Европа ще изпадне в рецесия на фона на покачващите се цени на енергията, което ще доведе до борба за работни места дори в страна като Унгария, която досега беше изправена пред недостиг на работна ръка, предупреждава унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Bloomberg. 

Санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, включително по отношение на петрола, имаха обратен ефект, тъй като причиняват по-големи щети на Европа, отколкото на Москва. В същото време наказателните мерки не успяха да накарат Русия да прекрати войната в Украйна, заяви Орбан в интервю за местното национално радио.

„Досега смятах, че сме се простреляли в крака“, посочва Орбан, добавяйки: „Сега мисля, че европейската икономика по-скоро се е простреляла в белите дробове и се мъчи да диша“.

Унгария, която получава руски газ през два газопровода, едва ли ще се сблъска с прекъсване на доставките, но също ще се сблъска с нарастващите цени на енергията, посочва още Орбан.

Това накара правителството да обяви в четвъртък таван на дългогодишната програма за субсидиране на битовите комунални услуги и да създаде работна група за потенциални бъдещи извънредни мерки, допълва унгарският премиер.

В края на юни Орбан подписа декрет, който позволява на правителството да поема контрола върху енергийни компании в случай на енергийна криза. Подобна мярка вече предприе и Германия. Текстовете на унгарския декрет се отнасят до ключови фирми, производители и доставчици на електроенергия, както и от газовата и петролната индустрия, мини и топлофикационни дружества, включително и оператора на газовата мрежа в страната FGSZ. Това ще позволи на властите да управляват енергийните доставки в кризисна ситуация.

Русия осигурява 85% от вноса на природен газ за Унгария, като основната част (към 3,5 млрд. куб. метра годишно) от тези доставки минават по "Турски поток" и през територията на България. През Австрия Унгария получава и около 1 млрд. куб. метра газ от "Газпром". Към края на юни страната е нагнетила 2,7 млрд. куб. метра газ, или почти 40% от капацитета на своите газохранилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 1 година
Проблема винаги е бил , е и ще бъде , че руското приятелсвто върви екстри от типа : да ти окрадат къщата , да се настанят , да ги издържаш, да ти праскат жената и при това си длъжен това да ти харесва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
айде пак дежурните опорки... тоя въпрос е към късия диктатор, питай него защо не искаше да преговаря и защо нахлу да граби територия в Украйна през 2014! Но за едно си прав... още тогава трябваше да го набият и нямаше да се стигне до днешната война, а русия щеше да е по бяла и нормална .. може би демократична държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
viva
преди 1 година
За това нещо съм съгласен. Едва ли ще се получи само за 2-3 тримесечия, но за 1-2 години, ще се намерят варианти за намаляване зависимостта от руската енергия. Ако трябва Германия и затворените ядрени реактори ще пусне, но варианти има. Въпросът е, защо трябва да се срути всичко и да се гради от почти кота 0, като можеше много по-дипломатично да се случат нещата. Сега ще ми скочат, че с Путин не може да се преговаря, но не е така. Обикновенно това е довода на слабия преговарящ, който усеща превъзходството на опонента си и избягва пряк сблъсък лице в лице. Очевидно беше, че Путин искаше да преговаря още на 2-рата седмица след инвазията. Зеленски също беше напълнил гащите и беше готов за преговори. На всички е ясно, че САЩ и онзи *** в оставка, отвъд Ламанша го спряха. Жалкото е, че европейските политици, които представляват велика сила като ЕС, люлката на съвременната цивилизация, слушат и изпълняват като роби, вместо да си преследват интересите. Знаеш ли кога САЩ би зарязал добрите си отношения с Русия, ако имаше такива и зависеше от тях, само и само да се хареса и да угоди на Европа? Точно никога. За САЩ има само бизнес интереси. Дреме им, че Путин бил диктатор. Ако Путин им свиреше по свирката, щеше да им е пръв приятел. Какво стана със САЩ? Нали щяха да свиват в ъгъла Саудитска Арабия след убийството на Хашоги? Купиха им оръжие за няколко милиарда и пак станаха големи приятели. Да повърне човек от лицемерието им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
хахахахахахахахахахахахаха, ето това вече е хумор от друго ниво! Я ни припомни кои са в брикс и кои искат да се включат, че да стане още по смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
OPASEN
преди 1 година
Тука много геополитически слепци пишат!!! Според мен Орбан със сигурност обмисля да напуска ЕС ( !!! ), защото алтернативния съюз е мнооооого по-сериозен и перспективен - просто чака подходящ момент! ;-) Нали сте чували за БРИКС, в който има все повече желаещи да се включат!? ;-) Нали знаете кои са в БРИКС в момента и кои искат да влязат там? ;-) Санкциите срещу Русия укрепиха БРИКС, заздравиха го и го направиха желан за много държави, докато ЕС, барабар с България, я чака години на рецесия и специално в настоящата геополитическа ситуация има голяма вероятност да се разпадне до 5-6 години... НО първопричината за разпада ще е Евро зоната, която напечата толкова пари, че е супер лицемерно сега да излизат да говорят, че тая инфлация ги е изненадала!!! Ама балъците вярват, че Брюксел и Франкфурт са безгрешни, а Путин е виновен за всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Европа ще изкара две три тримесечия рецесия, и до догодина по тва време ще си е вече в нормална форма, пък Северната джамахирия я очаква неумолим упадък и застой..Освен ако по някакво чудо не намери сили в себе си да изхвърли бандитската клика от Кремъл, но не съм оптимист това да се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Крткосрочно е така, но важните неща не са краткосрочните.В дългосрочен план не виждам нито един позитив за Русия, уверено върви в посока Третия свят, и икономиката и окончателно ще стане изцяло зависима от суровинният сектор..Нещо като Демократична република Конго в малко по-голям мащаб.Щото ако някой си мисли,че държава със 140 млн население може да бъде просперираща само на гърба на нефт, газ и някои други суровини, дълбоко, ама дълбоко се лъже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Най-сетне ЕС политик да каже истината в прав текст. Само се надявам да му е силна личната охрана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
тоя е фен на късия... способен е да вярва на всякви измислици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Ти наистина ли вярваш , че тоя клоун говори от свое име ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още