IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обяви „много голямо изявление“ за 15 ноември

Очаква се бившият президент да обяви кандидатурата си за Белия дом 

08:16 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Доналд Тръмп по време на последната си изява. Снимка: Bloomberg
Доналд Тръмп по време на последната си изява. Снимка: Bloomberg

В навечерието на междинните избори в САЩ Доналд Тръмп заяви, че следващата седмица ще направи „голямо изявление", с което почти потвърди широко очакваната си трета кандидатура за Белия дом, за която говори от седмици.

„Ще направя много голямо изявление във вторник, 15 ноември, в Мар-а-Лаго", каза той на митинг в понеделник вечерта, привидно за републиканския кандидат за Сената на САЩ Джей Ди Ванс в Дейтън, Охайо. „Не искаме нищо да отвлича вниманието от важността на утрешния ден“, каза още той, цитиран от Bloomberg.

Но Ванс, един от одобрените от Тръмп кандидати в ключови щати, се появи на сцената само за малка част от близо 100-минутния митинг на Тръмп, на който той обрисува картина на американския упадък, който само той можел да спаси.

Появата на бившия президент в понеделник вечерта се отрази на повишеното внимание около евентуалното обявяване на плановете му за 2024 г. Голяма част от тази интрига беше подклаждана от самия Тръмп, който в неделя призова последователите си да „останат на линия" за появата му от името на Ванс - един от десетките кандидати за междинните избори, които получиха неговата подкрепа.

Но той изчака до последните моменти на митинга, за да каже само, че ще направи изявление дали ще се кандидатира следващата седмица. 

Съветниците отдавна призовават Тръмп да изчака с каквото и да е обявяване до изборите във вторник, на които републиканците имат шансове да вземат поне едната камара на Конгреса. Но непрестанните му закачки през последните дни, увенчани с най-силния досега намек за предстояща кандидатура в понеделник вечерта, все още заплашват да изместят вниманието от кандидатите в последните часове преди края на гласуването.

Някои видни републиканци в социалните медии подканяха Тръмп да направи евентуално изявление. 

Представителят на САЩ във Флорида Мат Гетц, съюзник на Тръмп, подхрани спекулациите, че Тръмп може да направи изявление на митинга в Охайо, като в понеделник сутринта написа в Twitter, че бившият президент трябва да обяви това в понеделник вечерта.

Бившият министър използва междинния цикъл на изборите, за да затегне хватката си върху републиканци, като подкрепи кандидати в местни, щатски и федерални избори. Но участието му също така помрачи перспективите на републиканците да превземат двете камари на Конгреса във вторник. 

Няколко от подкрепените от него кандидати за Сената на САЩ участват в оспорвани надпревари. В щата Джорджия бившата футболна звезда Хершел Уокър се бори с настоящия сенатор демократ Рафаел Уорнок. В Пенсилвания известният лекар Мехмет Оз е в задънена улица срещу демократа Джон Фетерман. 

В Невада републиканецът Адам Лаксалт се бори с досегашния сенатор демократ Кати Кортез Масто. Социологическите проучвания показват, че Ванс е в по-оспорвана от очакваното надпревара със сенатора Тим Райън, въпреки че през последните седмици Ванс увеличи преднината си.

Изявлението на 76-годишния Тръмп би увеличило вероятността американските избиратели да се изправят пред реванш между бившия президент на Републиканската партия и президента на Демократическата партия Джо Байдън - двама възрастни бели мъже, като според проучванията и двамата са непопулярни сред мнозинството от американците. Байдън, който този месец навършва 80 години, заяви, че планира да се кандидатира за преизбиране и посочи, че особено би приветствал възможността отново да победи Тръмп. 

Тръмп също така остава исторически разединяваща политическа фигура и би се включил в надпреварата, изправен пред множество федерални и щатски разследвания.

Но той може да се сблъска и със силна първична кампания, тъй като други републиканци, включително губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и някогашни лоялни негови поддръжници като бившия вицепрезидент Майк Пенс и бившия държавен секретар Майк Помпео, полагат основите на свои потенциални кандидатури за Белия дом.

Пенс планира национално турне за популяризиране на книгата си, която излиза на 15 ноември, със спирки в евангелски църкви, медийни изяви и други от 16 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още