IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окажат ли следващите президентски избори в САЩ последните?

Една победа на Тръмп през 2024 г. можа да нанесе невъобразими щети на демократичните институции в Америка

08:55 | 05.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Наскоро участвах в американско телевизионно шоу с Ювал Ноа Харари, израелският професор и автор на „Сапиенс: Кратка история на човечеството“, пише главната редакторка за САЩ на Financial Times Джилиън Тет. По време на разговора водещият Бил Махер се оплака, че „група от отричащи изборите“ се борят за места на междинните избори в САЩ (за Конрес и частично за Сенат – бел. прев.) на 8 ноември. Харари потрепна и сериозно посочи, че американската демокрация сега е толкова застрашена, че „следващите президентски избори могат да бъдат последните демократични избори в историята на САЩ“. Той добави: "Шансът не е голям, но може и така да стане."

Махер не отговори на този коментар. Аз също. Но когато напуснах телевизионната сцена по-късно същата вечер, се почувствах шокирана, пише авторката. Само допреди няколко години щеше да е трудно да си представим някой да предполага по телевизията, че американската избирателна система може да е обречена.

Харари не търси евтина слава. Той е ерудиран и задълбочен историк. Най-стряскащият аспект на момента беше, че той изобщо не изглеждаше толкова шокиращ. Предсказанията за смъртта на американската демокрация се превърнаха почти в нормалност.

Основната причина, разбира се, е, че бивш президент на САЩ, Доналд Тръмп, продължава да лъже за изборите през 2020 г. Правейки това, той отказва да приеме основата на функционираща демокрация, мирното предаване на властта. Ако той беше единственият, който разпространяваше конспиративни теории, обхватът им можеше да е ограничен. Но те бяха възприети от други републиканци, повтаряни до втръсване в социалните медии и от неговите най-върли фенове на митинги. Някои непризнаващи изборите в местните власти дори променят законите, за да упражняват по-голям контрол върху бъдещи избори.

Метежът срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. беше в много отношения естествената последица от антидемократичната реторика на Тръмп. Въоръжени бунтовници влязоха в Конгреса на САЩ и се опитаха да попречат на удостоверяването на победата на Джо Байдън. За щастие, опитите за подкопаване на демокрацията се провалиха. Но мнозина сега вярват, че Тръмп „със сигурност ще получи републиканската номинация следващия път“, както казва Махер. Ако е така, той може да спечели през 2024 г.

Хора от обкръжението на Тръмп казват, че ако се върнат на поста, те не само ще се опитат да отмъстят на служителите, които провеждат разследването на събитията от 6 януари, но също така планират да използват малко известна правна клауза, известна като „График F“, за да отстранят опонентите си от държавна служба. Това е от голямо значение, като се има предвид, че някои функционери работеха, за да осуетят най-лошите ексцесии на администрацията на Тръмп, както е посочено в завладяващата нова книга на Дейвид Роткопф „Американска съпротива“. Това, което може да се настъпи през 2024 г., ако не и преди, е политика на отмъщение.

Това обяснява защо демократите се тревожат за смъртта на демокрацията. Но това, което е също толкова поразително, е, че републиканците също изразяват тревога. Неотдавнашно проучване на университета Куинипиак (Кънектикът) показва, че 69 процента от републиканците смятат, че демокрацията е застрашена – точно същото съотношение като при демократите. Републиканците обаче не обвиняват Тръмп за това. Те или се съгласяват с лъжата на Тръмп, че изборният резултат от 2020 г. е бил фалшифициран, или казват, че „радикалният екстремизъм“ сред демократите подкопава американските ценности.

Избирателите губят вяра в идеята, че различните гледни точки могат да бъдат представени по надежден електорален начин или чрез регулярни форуми за дебат. Тъй като дезинформацията се разпространява, някои хора се радикализират. Отвратителното нападение срещу съпруга на Нанси Пелоси (председателката на Камарата на представителите в Конгреса – бел. прев.) породи опасения за по-нататъшно насилие. Скорошно проучване на Reuters/Ipsos показва, че 40 процента от гласоподавателите сега се притесняват от сплашване по време на избори.

Подозирам, че другият проблем е, че политическите различия все повече се определят от личните вярност и омраза, а не от идеи, пише авторката. Проучване на Pew през август показа, че 72 процента от републиканците гледат на демократите като на неморални и нечестни хора в сравнение с 47 процента през 2016 г. Почти толкова демократи виждат републиканците в подобна светлина, със сходно драматично увеличение за последните шест години. Това е племенно поведение.

Това означава ли, че прогнозата на Харари за възможната гибел на демокрацията е коректна? Лично на мен все още ми е трудна за вярване. В крайна сметка поляризацията и политическото насилие са характерни черти на американската демокрация от самото начало, с периодични епохи на значителен напредък. Все още се надявам, че наближаваме нов такъв период.

Но той може да не дойде скоро: друго показателно скорошно проучване показа, че макар 71 процента от американците сега да мислят, че демокрацията е застрашена, само 7 процента смятат справянето с това за национален приоритет. С други думи чувството за криза може да трябва да се задълбочи още повече, преди да има контрареакция. Което, разбира се, е причината да имаме нужда от хора като Харари, които да извикат на висок глас и да ни накарат да се чувстваме шокирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, лузер, совсем изчаткал си от отрицателное женское внимание и полний неуспех в твоя жизнь.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Мани ги хамериканците , те ще се оправят и без твойта революционна помощ . Речи как се правят избори в матушката ... Навални беше изровил записи от охранителните камери как носят бюлетини в урните с пазарски чанти и кашони , за да му докарат на нечестивият занулен детеубиец заветните 90% народна любов . И речи какво правят милиционерите с мирно протестиращите ... Има ли лагери с политически затворници или няма в северна нигерия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
Р?мператоръ
преди 1 година
Защо лъжете за "въоръжени бунтовници"? Това бяха мирни демонстранти !!! Аз лично съжалявам, че тия 300 000 честни американци отидоха пред Капитолият с по едно знаме в ръка, вместо с шмайзери, пушки и револвери !!! Ако бяха сторили това, превратаджиите щяха да бъдат свалени и сега в Европа нямаше да има война !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
Гнъсна пропаганда - 21 щата изобщо не признават отврaтителното чучyло за законен президент, Върховният съд отхвърли искове на няколко щата без изобщо да ги разгледа, въпреки огромният брой доказателствен материал, отказаха повторно преброяване, стреляха по американци, които мирно си търсеха правата, ама иначе "Тръмп лъже"? Отговорните за тоя преврат "демократи" не само трябва да бъдат уволнени, те трябва да бъдат разследвани и съдени за противодържавна дейност. Именно ТЕ убиха демокрацията !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още