fallback

Азия все повече приема работата от вкъщи

Лидерите на компании обаче не са готови за четиридневната работна седмица

11:15 | 19.11.22 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на азиатските компании, които очакват служителите им да прекарват целия си работен живот в офис, е спаднал по време на пандемията, когато мнозина се насочиха към хибридната работа, която изглежда ще остане.

Въпреки че преди пандемията повече от половината от компаниите в Азия очакваха служителите им да работят на пълен работен ден в офисите, сега броят им е спаднал до 13%, показва проучване, проведено от Центъра за творческо лидерство – базирана в САЩ образователна организация с нестопанска цел, пише Bloomberg.

Нагласите варират в различните региони. Сингапур, Австралия и Нова Зеландия е най-вероятно да възприемат гъвкавата работа. Китай, Япония и Индия не са толкова склонни на този вариант.

Проучването, проведено сред 2170 бизнес лидери в 13 държави в Азиатско-Тихоокеанския регион, установи също така, че фирмите искат служители да са в офиса поне известно време. Само 7% от мениджърите очакват хората им да работят изцяло от дистанция, в сравнение с по-малко от 5% преди започването на пандемията.

Азиатските страни значително се различават във възприемането на работата от вкъщи.

Бизнесите по целия свят се сблъскват с недоволството на служителите, докато се опитват да отменят задължението им да работят от вкъщи, което беше въведено по време на Covid-19. Младите работници по-специално са възприели повече гъвкавата работа.

Това е отразено и в проучването, според което лидерите признават, че около 35% от служителите сега очакват да прекарват повече от три четвърти от времето си в офиси, което е спад спрямо 79% преди пандемията.

Привличането на таланти е посочено от 42% от респондентите като втората най-важна причина за възприемане на хибриден модел на работа след осигуряването на благосъстоянието на кадрите. Това проличава и в обявите за работа. Броят на обявите за работа от дистанция, публикувани в LinkedIn, е скочил от почти нула през януари 2020 г. до над 20% в Индия и 10% в Австралия през септември тази година.

Все повече хора в Азия могат да работят от вкъщи, но мнозинството все още е длъжно да посещава офисите.

„Предпочитанията на служителите се претеглят по-силно от всякога, предвид колко ниска е безработицата“, споделя Елиза Малис, управляващ директор и вицепрезидент за Азиатско-Тихоокеанския регион в Центъра за творческо лидерство. Работниците са готови да приемат дори 20% намаление на заплатата за отдалечена позиция, допълва тя. „Няма да се върнем към начина, по който нещата бяха преди“, категорична е Малис.

Продължава да има ограничения в това доколко азиатските фирми са готови да приемат по-широки промени в културата. Въпреки че организации и някои високопоставени представители се застъпват за четиридневната работна седмица, само 2% от лидерите я подкрепят като предпочитан модел за следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 19.11.22 г.
fallback
Още от Свят виж още