IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия все повече приема работата от вкъщи

Лидерите на компании обаче не са готови за четиридневната работна седмица

11:15 | 19.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на азиатските компании, които очакват служителите им да прекарват целия си работен живот в офис, е спаднал по време на пандемията, когато мнозина се насочиха към хибридната работа, която изглежда ще остане.

Въпреки че преди пандемията повече от половината от компаниите в Азия очакваха служителите им да работят на пълен работен ден в офисите, сега броят им е спаднал до 13%, показва проучване, проведено от Центъра за творческо лидерство – базирана в САЩ образователна организация с нестопанска цел, пише Bloomberg.

Нагласите варират в различните региони. Сингапур, Австралия и Нова Зеландия е най-вероятно да възприемат гъвкавата работа. Китай, Япония и Индия не са толкова склонни на този вариант.

Проучването, проведено сред 2170 бизнес лидери в 13 държави в Азиатско-Тихоокеанския регион, установи също така, че фирмите искат служители да са в офиса поне известно време. Само 7% от мениджърите очакват хората им да работят изцяло от дистанция, в сравнение с по-малко от 5% преди започването на пандемията.

Азиатските страни значително се различават във възприемането на работата от вкъщи. Азиатските страни значително се различават във възприемането на работата от вкъщи.

Бизнесите по целия свят се сблъскват с недоволството на служителите, докато се опитват да отменят задължението им да работят от вкъщи, което беше въведено по време на Covid-19. Младите работници по-специално са възприели повече гъвкавата работа.

Това е отразено и в проучването, според което лидерите признават, че около 35% от служителите сега очакват да прекарват повече от три четвърти от времето си в офиси, което е спад спрямо 79% преди пандемията.

Привличането на таланти е посочено от 42% от респондентите като втората най-важна причина за възприемане на хибриден модел на работа след осигуряването на благосъстоянието на кадрите. Това проличава и в обявите за работа. Броят на обявите за работа от дистанция, публикувани в LinkedIn, е скочил от почти нула през януари 2020 г. до над 20% в Индия и 10% в Австралия през септември тази година.

Все повече хора в Азия могат да работят от вкъщи, но мнозинството все още е длъжно да посещава офисите. Все повече хора в Азия могат да работят от вкъщи, но мнозинството все още е длъжно да посещава офисите.

„Предпочитанията на служителите се претеглят по-силно от всякога, предвид колко ниска е безработицата“, споделя Елиза Малис, управляващ директор и вицепрезидент за Азиатско-Тихоокеанския регион в Центъра за творческо лидерство. Работниците са готови да приемат дори 20% намаление на заплатата за отдалечена позиция, допълва тя. „Няма да се върнем към начина, по който нещата бяха преди“, категорична е Малис.

Продължава да има ограничения в това доколко азиатските фирми са готови да приемат по-широки промени в културата. Въпреки че организации и някои високопоставени представители се застъпват за четиридневната работна седмица, само 2% от лидерите я подкрепят като предпочитан модел за следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още