fallback

САЩ: Ценовият таван върху руския петрол ще удари приходите на Москва

Цена от 60 долара за барел е с около 7 долара по-ниска от настоящата цена на сорт „Уралс“, който Русия изнася

16:30 | 03.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател

Ценовият таван на руския петрол ще ограничи приходите на Русия относно "незаконната война в Украйна", изтъкват от САЩ.

Ограничението, одобрено от Запада в петък, има цели да спре държавите да плащат повече от 60 долара за барел транспортиран по море руски суров петрол, съобщава BBC.

Мярката, която трябва да влезе в сила в понеделник, засилва натиска на Запада върху Русия във връзка с инвазията на последния в Украйна.

От Киев посочват, че таванът, предложен от западните съюзници, трябва да бъде намален наполовина. От Москва отвръщат, че Русия няма да доставя петрол на онези страни, които налагат подобен таван.

Таванът на цените беше предложен през септември от представителите на Г-7 в опит да ударят способността на Москва да финансира войната в Украйна.

В съвместно изявление Г-7, Европейският съюз (ЕС) и Австралия заявиха, че решението е взето, за да се "попречи на Русия да печели от своята агресивна война срещу Украйна".

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът на цените също ще ограничи допълнително финансите на руския президент Владимир Путин и ще „ограничи приходите, които той използва, за да финансира своята брутална инвазия“, като същевременно ще се избегне прекъсване на глобалните доставки, което може да доведе до скок на цените на петрола по целия свят.

„Тъй като икономиката на Русия вече се свива и бюджетът ѝ става все по-ограничен, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин“, изтъква Йелън.

Цена от 60 долара за барел е с около 7 долара по-ниска от настоящата цена на руския сорт „Уралс“, който Русия изнася.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 03.12.22 г.
fallback
Още от Свят виж още