IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна си е върнала над 1800 села и градове 

Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за дълга война срещу съседната страна

07:01 | 08.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Украинското знаме бе издигнато в освободения Лиман. Снимка:  EPA/YEVGEN HONCHARENKO
Украинското знаме бе издигнато в освободения Лиман. Снимка: EPA/YEVGEN HONCHARENKO

Около девет месеца и половина след като нахлу в Украйна руският президент Владимир Путин не изключва възможността за дълга война срещу съседната страна. „Разбира се, това може да бъде дълъг процес", каза Путин на среща с представители на Съвета по правата на човека, който той самият назначи. Половината от около 300 000 резервисти, призовани през последните седмици, са разположени в Украйна, каза Путин.

В Източна Украйна украинските военни продължават да се опитват да отблъскват ожесточените атаки на руснаците. Според украинския президент Володимир Зеленски боевете около малкия град Бахмут в Донецка област са особено тежки. Руснаците обстрелват града в продължение на месеци с надеждата да го превземат. Конфронтацията е „много тежка", обяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. „Всеки метър е важен“. 

Загинали при „много брутално" нападение в Курахово

Според президента десет души са били убити, а няколко други са били ранени при „много брутално нападение" в източния украински град Курахово близо до Донецк в сряда. Руските войски умишлено са се насочили към „съвсем обикновени хора", каза Зеленски. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Украйна твърди, че си е върнала над 1800 места

Същевременно президентът съобщи за напредък в отвоюването на окупираните от Русия селища. Междувременно армията му е освободила 1888 места от руски контрол. Почти толкова украински градове и села обаче все още са окупирани от руснаците. Това твърдение не може да бъде потвърдено по независим начин.

НАТО очаква дълга война

НАТО предполага, че Русия ще прехвърли войските си през зимата и ще се подготви за настъпление през пролетта. „Русия се опитва да замрази войната поне за кратко (...), за да може след това да започне голяма офанзива през пролетта", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг. Той обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна.

Още новини от нощта накратко:

  • Естония, която граничи с Русия, отделя за национална отбрана през следващата година повече от 1 млрд. евро, което се равнява на 2,9% от икономическото ѝ производство - повече от всякога. Страната от ЕС се въоръжава от страх от ескалация на войната в Украйна.

  • Андрей Якунин, британско-руски бизнесмен и син на доверено лице на Путин, е оправдан по обвиненията в шпионаж с дрон в Норвегия. Твърди се, че през лятото е позволил на дрон да лети незаконно по време на плаване до норвежкия Шпицберген. Прокуратурата възнамерява да обжалва.

  • Руските атаки срещу украинската електропреносна мрежа са достигнали невъобразими размери, твърди местната енергийна компания „Укренерго“. Според доклада общо над 1000 снаряда и ракети са били изстреляни по електрически инсталации, линии и подстанции, съобщи руската държавна агенция „Интерфакс“.

  • ЕС иска да окаже натиск върху Русия чрез нови санкции. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен предложи на държавите членки да наложат забрани за влизане в ЕС на още близо 200 институции и лица, включително на представители на руската армия и на още три банки.

  • Вoлoдимир Зеленски е обявен за "Личност на годината" от американското списание Time. „Независимо дали битката за Украйна вдъхва надежда или страх, Владимир Зеленски наелектризира света по начин, който не сме виждали от десетилетия", пише главният редактор Едуард Фелсентал в обосновка. Никога досега изборът не е бил толкова категоричен.

  • Русия очевидно изгражда укрепления по границата си с Украйна. Това съобщи британското министерство на отбраната в доклада си за ситуацията. Според експерти Русия се опасява от украинска офанзива.

  • Украински съд осъди православен свещеник на 12 години затвор за това, че е съобщил на руските войски за местоположението на украинската армия. Това съобщи украинската служба за вътрешно разузнаване СБУ. 

  • Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел твърдо защитаваше политиката към Русия по време на канцлерството си. „Стигнах до заключението, че тогава съм взела решенията си по начин, който мога да разбера и днес", каза тя в интервю за ZEIT.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Мдаа, мьi превърнали се в истински Мордор в реален свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
Друзя амбразурчици , нема ли некой да се напъне ?! Превзели сте едно селце , Яковлевка , айде малко фанфари , че от 5 месеца ви бият кат шкембе в дувар мобилизираните бременни украинки , и забравихте кво е да се хвалите (освен колко бавно отстъпвате де) ... нечестивият занулен дететубиец е осмял петър велики , вижте аз кво завладях (за момента де , докато още го владея) и вижте оня къв нескопосан е бил ... :))) ... Да не гледам анексираното на хартия , че там е по-сложна ситуацията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още