IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последното табу - членството на Украйна в НАТО

Краят на войната ще даде отговор дали Киев някога ще стане член на Алианса или не

17:15 | 07.12.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

За много държави членството на Украйна в НАТО е нещо, което дори не се споменава. По темата има измислени заучени фрази - например като тази за "отворените врати". В края на ноември министрите на външните работи от страните от НАТО повториха мъгляво обещанията от 2008 година, че страната има място в Алианса, и позицията си, че ще продължат да подкрепят политически и практически Киев, за да защити суверенитета си и териториалната си цялост от руската агресия, пише Politico. 

Европейското издание отбелязва, че повечето западни държави се фокусират върху "хиперчувствителността" на Москва относно разширяването на НАТО на изток, както и върху факта, че някой ден, ставайки член на НАТО, Украйна ще разчита на колективен отговор в случай на нова агресия срещу границите ѝ. 

Членството в ЕС и НАТО са вписано в Конституцията на Украйна, но в началото на войната в Киев изглеждаха склонни да се откажат от тези амбиции. Президентът на страната Володимир Зеленски коментира в първите седмици, че в страната му вече са наясно, че въпреки всички заявки, няма място за тях в Алианса. 

В края на септември обаче Зеленски подписа молба за членство в НАТО по бързата процедура в отговор на анексирането на четири области от страна на Русия. "Де факто ние вече изминахме нашия път към НАТО. Де факто ние вече доказахме, че изпълняваме стандартите на Алианса. Украйна кандидатства това да стане и де юре", заяви Зеленски, подписвайки молбата. 

Киев подаде молба за членство в НАТО. Снимка: President.gov.ua Киев подаде молба за членство в НАТО. Снимка: President.gov.ua

В последните години, откогато страната официално се стреми за членство в НАТО и ЕС, бяха направени някои реформи. Това обаче е недостатъчно и не е тайна за никого, коментира посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит. "Мисля, че украинците са първите, които ще ви го кажат", отбеляза още тя. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба уточни пред Politico, че в Киев, разбира се, не очакват Украйна да стане член веднага.

Но очакват жест от страна на НАТО. "Идеалният сценарий би бил много просто заявление от НАТО: ОК, получихме заявката, започваме процеса по разглеждането ѝ", коментира той.

Молбата за членство изненада доста от членовете на НАТО, посочва още Politico. Те бяха склонни да продължат да се движат в посоката - първо предоставяне на оръжия, след това разговори за членство. В тази посока са и официалните коментари от последните седмици - първата грижа на всички е подкрепата на Украйна на бойното поле. 

На този етап Франция и Германия се опитват да избягват темата, макар че в Източна Европа настояват, че трябва да започне работа по присъединяването на Украйна. И сякаш все повече коментарите в организацията са не толкова дали, а кога и как Украйна ще бъде неин член. 

Може да има и друг вариант - гаранции за сигурност, не членство в НАТО. Въпросът е обаче колко близо до чл. 5 ще са съгласни да стигнат страните от организацията, допълва още Politico. Някои държави ще се въздържат да се подпишат под гаранции за Киев, опасявайки се от отговор от страна на Русия или дори замесване в конфликта между двете държави, коментира Бен Шриър, директор за Европа на Международния институт за стратегически изследвания. 

Изходът от войната ще даде отговора

Всички сметки и анализи обаче могат да бъдат напълно променени от изхода на войната. Ако Украйна загуби, то тогава не може да се говори за никакво членство в НАТО, категоричен е Макс Бергман, от Центъра за стратегически и международни проучвания. Ако обаче Киев си върне територията, приемайки граници с или без Крим, тогава процедурата може да бъде придвижена много бързо напред. 

Връщането на Крим, анексиран през 2014 година, е много чувствителна тема и за Украйна, и за Русия. В последните коментари на украинските власти, краят на войната е свързан с деокупацията на полуострова. "Всяко друго решение ще бъде загуба на време", коментира преди време украинският президент, отчитайки, че без решение за Крим, конфликтът ще остане да тлее. 

Западът е добър приятел на Украйна и без тяхната помощ страната трудно би устояла на руската агресия, коментира външният министър Кулеба пред Politico. За него просто "психологическите бариери" трябва да бъдат преодолени. "Партньорите на Киев трябва да започнат да гледат на членството на Украйна като възможност, а не като заплаха", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: Alex Silver Кавалников, напред!!! Още малко и сте полската граница!!! Още малко остана!!! Дано стане по-бързо, че ковид лабораториите и био комарите почнаха пак да произвеждат и пръскат болести. И да истина е - нацисти управляват комарите с дистанционни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Западът е добър приятел на Украйна и без тяхната помощ страната трудно би устояла на руската агресия === Киевски съд отмени решението на Нюрнбергския трибунал относно СС дивизията "Галичина", призната за нацистка. Значи юропата подкрепя точно ТАЗИ Украйна, която е против решенията на Нюрнбергския съд. Руската "агресия" е в съответствие с чл.106 и чл.107 от Устава на ООН, за противодействие на възраждащ се нацизъм, включително и с военни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Путин започна войната с около 140 хиляди мойничета, като отговор на готвеното нападение на ДНР и ЛНР, с развиване на настъпление към Крим. Укробандеровците натовци бяха изпреварени само с два-три дни, но това беше достатъчно военните действия да не се развиват на руска територия. Днес идва подкрепление от около 15 дивизии, а ВСУ вече са гроги. Ако не се намесят разни абрамовци и власовци, спукана е работата на укрия. ВСРФ могат да спрат само до полската граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 и измисли всичко това докато си трезвен... :):) иначе изхода от войната вече е ясен... въпрос на време е да капитулирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Така ще да е било, щом ти го казваш. Ти си най-надеждният информатор тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... цръцнал си 2 х 100 и айде на клавиатурата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
Изходът от войната ще даде отговора на много по-важен въпрос: ще има ли Русия, която в момента е единственият аргумент за съществуването на НАТО във вида на военна организация. Ако Русия загуби войната в Украйна, ще се разпадне като федерация, ще бъде заличена политически, обезкостена финансово, разоръжена и терминирана физически. А НАТО ще се трансформира в частна военна компания, която ще охранява новопридобитият от САЩ евразийски аграрно-промишлен комплекс от Лисабон до Владивосток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още