IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар заплаши да спре газовите доставки заради корупционния скандал в ЕП

Катар отново отхвърли категорично обвиненията срещу правителството му в неправомерно поведение

18:46 | 18.12.22 г. 2
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Катар още веднъж отрече да е замесен в корупционния скандал, разследван от белгийските власти, в който са въвлечени и хора, свързани с Европейския парламент, предава Ройтерс. Страната предупреди, че случаят може да повлияе „отрицателно“ на отношенията и доставките на природен газ.

Белгийските власти повдигнаха обвинения на четирима души, свързани с Европейския парламент, заради твърдения, че домакинът на Световното първенство по футбол Катар ги е подкупил с пари и подаръци, за да оказват влияние в процеса на вземане на решения. Катар отрече и преди да е извършвал нещо нередно.

В комюникето от неделя на дипломат от катарската мисия в Европейския парламент се отбелязва, че „предварително създадени предразсъдъци“ са накарали парламента да гласува в четвъртък за спиране на всякаква дейност по законодателство, включващо Катар, и да забрани достъп на катарски представители до своите сгради.

Спирането на дейността засяга законодателството, свързано с либерализирането на визовия режим, споразумението между ЕС и Катар в областта на авиацията и планирани посещения, докато твърденията не бъдат потвърдени или отхвърлени.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно върху регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около световната енергийна бедност и сигурност“, отбелязва дипломатът.

„Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана“, се казва още в съобщението. Добавя се и дълбокото разочарование на Катар, че белгийското правителство „не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“.

Говорител на Европейския парламент е отказал коментар. Белгийските прокурори съобщиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните десет дни.

В изявлението на белгийския дипломат се посочват близките отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията от COVID-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белия“, се отбелязва в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още