IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупционният скандал ЕС-Катар все повече се разширява

Според медийни твърдения полицията в Белгия е конфискувала поне 750 хил. евро

21:34 | 12.12.22 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският парламент се тресе от разрастващото се разследване по обвинения в корупция, включващо евродепутати, Катар и куфарче, пълно с пари, предава Bloomberg.

Ева Каили, гръцки законодател и заместник-председател на Европейския парламент, бе арестувана в разследване заедно с Антонио Панцери, бивш италиански депутат, твърдят медии. Полицията е конфискувала поне 750 хил. евро, включително куфарче, пълно с банкноти от 50 евро, съобщава белгийският вестник Le Soir.

Разследването трябва да продължи „с цялата сила на закона“, заяви германският външен министър Аналена Бербок в понеделник. „Това засяга доверието в Европа, затова се нуждаем от последствия в различни сфери“, каза тя пред журналисти в Брюксел. „Отдавна не сме виждали подобно нещо“.

Белгийската федерална полиция обискира няколко домове и апартаменти на законодатели и помощниците им, започвайки в петък като част от разследване, което според прокуратурата включва големи суми пари, плащани, за да се повлияе на решенията на Европейския парламент. Катар и Мароко са цитирани в някои от юридическите документи, казва запознат източник. Четирима души са обвинени в корупция и пране на пари.

Гръцкият орган срещу прането на пари е наредил замразяването на всички лични активи на Каили, включително имоти, банкови сметки, както и тези на съпруга ѝ и семейство ѝ, казва запознат източник. Банките и държавните власти вече са били уведомени от органа за решението му.

Домът на втори член на ЕП – белгиеца Марк Тарабела - също е бил претърсен през уикенда, но той не е бил обвинен или задържан, посочва Le Soir.

Разследването се разгръща, докато Катар е в центъра на вниманието като домакин на Световното първенство по футбол и е ухажван от европейските правителства, които искат да увеличат покупките си на природен газ. Разследващите подозират, че плащанията са част от по-широко усилия на Катар да излъска имиджа си на фона на остри критики към практиките около трудовите и човешките права, посочват медии.

„Ако бъде потвърдено, това ще означава, че евродепутати и активисти са получавали пари, за да си затворят очите за условията на работещите в Катар“, заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони в неделя по италианска телевизия, имайки предвид, че членовете на парламента. „Това е срамно и неприемливо“.

Представител на Катар заяви, че правителството отхвърля всяка връзка с обвиненията в неправомерно поведение и че всяко свързване с обвиненията е неоснователно. Той добави, че правителството спазва напълно международните закони и разпоредби.

Говорител на Европейския парламент (ЕП) каза, че институцията не коментира съдебни процедури, но сътрудничи изцяло на националните власти, включително в този случай. Той не е коментирал веднага ареста на законодателите. Офисът на Каили не е отговорил на исканията за коментар, а Тарабела не е бил намерен за такъв.

Върховният представител на ЕС по външната политика Йозеп Борел каза, че новините за разследването са много обезпокоителни. „Със сигурност сме много загрижени за тези новини“, каза той пред репортери в понеделник.

Председателят на ЕК Урсула вон дер Лайен коментира, че официални лица преразглеждат срещите, които комисарите и висшите длъжностни лица са имали и които може да имат отношение към разследването. Тя поднови предложението си от март да се създаде етичен орган, който да обхваща всички европейски институции и да прилага единни правила.

„Обвиненията срещу заместник-председателя на Европейския парламент са изключително тревожни, много сериозни“, каза тя пред репортери в понеделник. „Това е въпрос на доверие на хората в нашите институции и това доверие в нашите институции се нуждае от по-високи стандарти на независимост и почтеност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още