IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатка е задържана по подозрения в корупция

Това се е случило в рамките на акция, при която са направени 16 обиска в Брюксел

17:30 | 10.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Белгийски прокурори са арестували най-малко четирима заподозрени, включително евродепутат, след обиски на множество имоти в Брюксел. Акцията е част от голямо разследване за потенциално даване на подкупи на представители на Европейския парламент от необявена публично страна от Персийския залив, пише Bloomberg.

В продължение на няколко месеца следователи от Федералната съдебна полиция са подозирали въпросната страна, че се опитва да „повлияе върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент“, гласи изявление на белгийската прокуратура.

Ева Каили, гръцки евродепутат и заместник-председател на Европейския парламент, е арестувана във връзка с разследването, както и бившият италиански депутат Антонио Панцери.

От службата на Каили не са отговорили веднага на имейл със запитване за коментар извън обичайното работно време. Групата на социалистите и демократите в парламента прекрати членството ѝ в отговор на случващото се. Fight Impunity, неправителствена организация, която Панцери председателства, не е отговорила на запитването да коментира.

„Това става чрез плащане на големи суми пари или предлагане на големи подаръци на трети страни със значителна политическа и/или стратегическа позиция в Европейския парламент“, допълват прокурорите.

Властите не посочват коя държава е замесена, но вестник Le Soir написа, че става дума за Катар, която в момента е домакин на Световното първенство по футбол. Посолството на страната в Брюксел не е отговорило веднага на поканата да коментира.

Говорител на Европейския парламент твърди, че институцията не коментира съдебни процедури, но напълно съдейства на националните власти, включително и в този случай.

Властите твърдят, че са открили около 600 хил. евро в брой и са иззели компютри и мобилни телефони в рамките на 16 претърсвания, осъществени в петък. Белгийската агенция заяви, че тези претърсвания са „извършени като част от голямо разследване за предполагаеми престъпления, свързани с престъпна организация, корупция и пране на пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още