IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от българите са песимисти за 2023 г.

В навечерието на новата година по света преобладава негативизмът, очакванията за икономиката се влошават, а усещането за лично щастие върви надолу

13:16 | 29.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На фона на засилените песимистични очаквания на света за 2023 година негативизмът на българите остава висок, но все пак не расте. Една пета от българите очакват по-добра 2023 г., песимисти за бъдещето са 44%, а 27% смятат, че следващата година ще е същата като тази. Това са някои от изводите в годишното глобално изследване на „Галъп интернешънъл“, което включва и България.

В последните години България често влизаше в топ 5 на най-песимистично настроените нации, тази година обаче песимизмът на други държави ни измества, сочи проучването.

В сравнение със средното за света българите запазват традиционния си за последните години песимизъм. Продължаващата политическа нестабилност и несигурност доведе и най-високите нива на негативизъм в последните десетилетия. През тази година обаче негативизмът остава висок, но не продължава да расте.

Надеждите за икономически просперитет на българите също не са особено високи – 9% очакват по-добра година за икономиката, 60% очакват трудности, а 23% очакват същата година. Резултатите са по-песимистични от средните за света и трайно негативни в последните години на нестабилност у нас, пандемия по света и започналата война, но негативизмът и в това отношение не е продължил своя ръст.

Усещането за щастие у нас се запазва на почти същите нива като миналата година и сякаш следва своя собствена различна логика. Тази година 43% от българите казват, че са щастливи, а 11% - че са нещастни. 42% споделят, че са някъде по средата – между щастието и нещастието. Минимален дял не могат да преценят. Щастието у нас е осезаемо по-ниско от това по света, но пък тази година страната ни не попада в топ нещастните страни по света.

Светът посреща 2023 г. с по-скоро песимистични очаквания

В навечерието на 2023 г. обществените очаквания по света са необичайно разнообразни и светът изглежда много по-малко обединен, отколкото при предишни години. Песимизмът преобладава, икономическият просперитет изглежда невъзможен, а страховете от употреба на ядрено оръжие са на безпрецедентни нива. Въпреки че традиционно възприятията за лично щастие преобладават, светът като цяло декларира и по-малко индивидуално щастие, сочи проучването на „Галъп интернешънъл“.

Глобално по-малко от една трета (31%) от респондентите вярват, че 2023 г. ще бъде по-добра от 2022 г. 34% споделят противоположното мнение, а 27% вярват, че следващата година ще бъде същата като предишната. Резултатите показват ръст в песимизма в сравнение с последните години, а картината сега много наподобява нагласите през 2008 г., която беше и годината с най-високи нива на песимизъм по света в новия век.

Източник: Галъп Източник: Галъп

Най-оптимистични сред запитаните са хората в Нигерия, Пакистан, Казахстан, Филипините и Индия. В топ 5 на песимистично настроените влизат само държави от Европа - Полша, Чехия, Сърбия, Франция и Италия.

Традиционно Русия е също по-скоро песимистично настроена към бъдещето. Тази година 22% от респондентите там казват, че са оптимисти за бъдещето, 36% са песимисти, а 22% имат неутрални очаквания. Сравнително значим дял от руснаците - 20%, не могат да преценят дали новата година ще бъде по-добра или по-лоша от 2022 г. За последните няколко години тези нагласи остават стабилни, като расте делът на отговорите „не знам“.

В САЩ през последните години се наблюдава драматично отместване на нагласите в посока песимизъм. Оптимистите за по-добра нова година все още са повече от песимистите – 37% очакват 2023 г. да бъде по-добра, но вече 27% са подготвени за по-лоша година. Американците с неутрални нагласи са една трета от респондентите, а 6% не могат да преценят. Миналата година оптимистите в САЩ бяха 40%, а песимистите – 19%. През 2020 г. 59% от американците очакваха по-добра години, а песимисти бяха 16%.

Очакванията за икономиката по света се влошават

Очакванията за икономиката по света също записват възходяща тенденция на ръст в песимизма. Сега 21% от хората очакват икономически просперитет за страната си през следващата година, близо половината (48%) са подготвени за икономически трудности и една четвърт мислят, че 2023 г. ще бъде същата като 2022 г. в икономически план. Останалите не могат да преценят.

Проучването прави извода, че продължава негативната тенденция в очакванията за икономически просперитет, която започна преди няколко години. През 2016 г. беше точката на пречупване, а 2020 г., с пандемията от Covid беше годината с най-негативни очаквания след кризата от 2008 г. насам. Но сега нагласите са много подобни, а дори и по-лоши от тези в края на 2020 г. Все пак светът не е толкова песимистичен за икономиката, колкото беше през 2008 година.

Източник: Галъп Източник: Галъп

И по отношение на икономическия просперитет нации от глобалния Юг и Изток са сред топ 5 оптимисти - Нигерия, Пакистан, Кения, Азербайджан, Казахстан. Европа пък отново изпъква като най-песимистичен регион по отношение на икономиката - Полша, Сърбия, Австрия, Германия, Босна и Херцеговина, Чехия, Обединеното кралство.

В САЩ и Русия се откриват еднакви дялове респонденти, които очакват икономически трудности през следващата година (47%). В САЩ обаче делът на тези, които очакват просперитет е малко по-голям – 21% от респондентите. Руснаците гледат на икономиката на страната си с малко повече въздържаност – 13% там очакват просперитет за 2023 г. Нагласите към икономиката в Русия остават негативни през последните няколко години. Миналата година руснаците бяха дори малко по-песимистични в това отношение, докато в САЩ има малък ръст в негативизма тази година, посочват социолозите.

Последна актуализация: 13:16 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още