IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган призна за пропуски в първоначалната реакция след земетресението

Никой няма да остане без дом след природното бедствие, обеща турският президент

19:30 | 08.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган призна за проблеми с първоначалната реакция на правителството му на опустошителното земетресение в Южна Турция на фона на гнева на хората, останали без дом и разочаровани от бавното пристигане на спасителни екипи, предава Ройтерс.

Ердоган, който ще се яви на избори през май, каза при посещението си в зоната на бедствието, че сега дейностите се осъществяват нормално и обеща, че никой няма да остане бездомен. Броят на жертвите на земетресението в Турция и съседна Сирия надхвърли 11 хил.

Но в район на Южна Турция хората търсеха временен подслон и храна при мразовито време и чакаха притеснени до купчина отломки, където са затрупани роднини и приятели. Спасителите продължават да вадят живи хора. Други са откривани починали.

Подобни сцени и оплаквания има в съседна Сирия, която също беше засегната от огромното земетресение в понеделник.

Очаква се броят на жертвите от двете страни да нарасне, тъй като стотици рухнали сгради в много градове се превръщат в гробове за хора, които са спели в домовете си при земетресението рано сутринта.

Семейства в Южна Турция и Сирия прекараха втора нощ при минусови температури.

Много от хората в зоната на бедствието спяха в колите си или на улицата под одяла, тъй като се страхуваха да се върнат в сградите, разтърсени от земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, най-смъртоносното в Турция от 1999 г. насам. То беше последвано от второ силно земетресение няколко часа по-късно.

„Къде са палатките, къде са камионите с храна?“, запита 64-годишната Мелек в Антакия и допълни, че не е виждала спасителни екипи. „Оцеляхме при земетресението, но ще умрем тук заради глад и студ“, каза още тя.

Турските власти публикуваха видео как спасяват оцелели, включително младо момиче по пижама и възрастен мъж, покрит с прах и стискащ между пръстите си незапалена цигара, докато го вадеха от отломките.

Последици за изборите?

Ердоган, който обяви извънредно положение в десет провинции и изпрати армията, за да помага, пристигна в Кахраманмарас, за да огледа щетите и да наблюдава работата на спасителните екипи.

Той заяви пред репортери под воя на сирени на линейки, че е имало проблеми с пътища и летища, но „днес се справяме по-добре“.

„Утре ще сме още по-добре, а също и в следващите дни. Все още имаме известни проблеми с горивото…, но ще преодолеем и това“, допълни той.

Земетресението обаче е предизвикателство за него на изборите през май, които вече се очертаваха като най-тежката му битка за 20-те му години на власт.

Всякакви впечатления, че правителството му не реагира подобаващо след бедствието може да навреди на шансовете му за победа. От друга страна според анализатори той може да събере национална подкрепа с реакцията на кризата и да засили позицията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още