IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое направи земетресението в Турция и Сирия толкова смъртоносно? 

Южната ни съседка се намира в една от най-активните земетръсни зони в света

11:02 | 07.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ERDEM SAHIN
Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Комбинация от фактори направиха мощното земетресение, което разтърси Турция и Сирия в понеделник, особено смъртоносно. Между тях са времето, местоположението, сравнително спокойната линия на разлома и слабата конструкция на срутените сгради, твърдят експерти. 

Над 2300 са вече загиналите от земетресението с магнитуд 7,8 в близост до турската граница със Сирия, като се очаква броят на жертвите да нарасне, тъй като вторични трусове тресат през целия ден. 

Земетресението предизвика такива разрушения отчасти заради силата си - това е най-силното земетресение в Турция от 1939 г. насам - и защото засегна населен район. 

Друга причина е, че то е станало в 04:17 ч. (местно време), което означава, че спящите хора са били „хванати в капан, когато къщите им са се срутили", казва пред AFP Роджър Мюсън, почетен научен сътрудник в Британската геоложка служба. 

Конструкцията на сградите също така не е била „наистина адекватна за район, който е податлив на силни земетресения", каза авторът на книгата "Земетресение с милиони смъртни случаи”, цитиран и от БГНЕС. 

Това може да се дължи отчасти на факта, че разломната линия, по която е станало земетресението, е била сравнително спокойна напоследък. 

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 г. земетресение по протежение на Северноанатолийския разлом в северния турски регион Дузче отне живота на повече от 17 000 души. 

Но земетресението от днес се случи в другата част на страната, по протежение на Източноанадолския разлом. По Източноанадолския разлом не е имало земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер от повече от два века, което може да означава, че хората "пренебрегват колко опасен" е той, казва Мюсон. 

Тъй като от последното голямо земетресение е минало толкова време, може да се е натрупала "доста голяма енергия", смята Мюсон. 

Силата на вторичните трусове днес, включително огромния трус с магнитуд 7,5, подкрепя тази теория, добави той. 

Повторение на събитията от 1822 г. 

Това земетресение е "почти повторение" на земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер в същия район от 13 август 1822 г., казва Мюсън. То е причинило "огромни щети, оставило е цели градове в руини и десетки хиляди жертви", казва той. 

Последващите трусове от това земетресение продължават до юни следващата година. 

Епицентърът на земетресението днес е бил на сравнително малка дълбочина от около 17,9 км близо до турския град Газиантеп, в който живеят около два милиона души. 

Причината за земетресението е, че Арабската тектонска плоча се е придвижила на север и е "заобиколила Турция", каза Мюсон. "Тъй като тя не може да се движи плавно, тя се заклещва", каза той. "Освобождаването на това движение по разлома е това, което предизвиква силно земетресение като това, което имахме днес". 

Мюсън подчерта, че епицентърът на такова земетресение не е толкова важен, колкото това колко далеч се простира разкъсването по протежение на разломната линия - в този случай около 100 км. 

"Това означава, че в рамките на 100 километра по протежение на разлома земетресението е на практика точно на върха на разлома", казва той. 

"Разпокъсана" инфраструктура 

Кармен Солана, вулканолог от университета в Портсмут, Великобритания, заяви, че тъй като земетресенията не могат да бъдат предвидени, в засегнатите райони е изключително важно да се изградят устойчиви на трусове сгради. 

"За съжаление устойчивата инфраструктура е разпокъсана в Южна Турция и особено в Сирия, така че спасяването на човешки животи сега зависи най-вече от усилията за спасяване на оцелелите“, добави тя. 

В отговор на земетресението от 1999 г. през 2004 г. турското правителство прие закон, според който всички нови строежи трябва да отговарят на съвременните стандарти за устойчивост на земетресения. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган превърна здравото строителство в политически приоритет, след като през 2020 г. друго земетресение разтърси егейското крайбрежие и отне живота на 114 души. 

Джоана Форе Уокър, ръководител на Института за намаляване на риска и бедствията към Университетския колеж в Лондон, призова Турция да провери дали законодателството е спазено в светлината на последното бедствие. Тя също така призова Турция да преразгледа "дали има възможност за подобряване на безопасността на по-старите сгради". 

Бил Макгуайър, вулканолог от Лондонския университетски колеж, казва, че „в Сирия много конструкции вече са отслабени от продължилата повече от десетилетие война“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Alex Silver ***, нали Сирия е във вашата сфера на влияние... освободихте ги! Нормално е да няма помощ, вие не пращате помощ, пращате само смъърт!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
Нещо много навреме дойде това земетресение. И помощ за турските деца ще има, но не и за сирийските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още