IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд постанови, че Nestle трябва да плати 2,2 млн. долара на бивша служителка

Жената твърди, че е била тормозена в компанията в продължение на години

14:55 | 11.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nestle трябва да плати на бивша директорка 2 млн. швейцарски франка (2,16 млн. долара), след като тя е била тормозена и принудена да напусне компанията, съобщи вестник Tages Anzeiger, цитирайки решение на местен съд.

Апелативният съд на кантон Во постанови, че Ясмин Мотарджеми, бивш ръководител на глобалната безопасност на храните в швейцарския гигант за пакетирани храни, има право на възнаграждение за девет години – до пенсионната ѝ възраст – плюс обезщетение, след като установи, че тя е била тормозена, докато е била на работа, и е била принудена да кандидатства за пенсия за инвалидност.

Адвокатът на ищеца Матилд Бесонет нарече решението „крайъгълен камък в швейцарската юриспруденция“, съобщава вестникът, цитиран от Bloomberg.

Мотарджеми, бивш учен от Световната здравна организация, която се присъединява към Nestle през 2000 г., твърди, че е била обект на тормоз от 2006 г. нататък, а опитите ѝ да сигнализира за пропуски в безопасността на храните са били игнорирани. В крайна сметкя те в уволнена през 2010 г.

Говорител на Nestle коментира пред Bloomberg News, че компанията няма да обжалва решението и допълва, че случаят е свързан с трудовото право и няма нищо общо с безопасността на храните.

„Искрено съжаляваме за почти 12-годишните съдебни спорове и искаме да доведем този правен въпрос до окончателен край. Това решение не беше взето за един ден: опитахме се няколко пъти да намерим решение на спора“, посочва още говорителят.

Nestle твърди, че компанията е предприела адекватни мерки, за да защити Мотарджеми, включително ѝ е предлагала еквивалентни позиции в организацията и е назначила външен експерт, който да разгледа въпроса.

„С приключването на случая ние искрено се надяваме, че решението ни ще помогне на госпожа Мотарджеми да продължи напред“, коментира говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още