IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският посланик в САЩ: Вашингтон се стреми да разпали украинската криза

Твърденията за извършени престъпления срещу човечеството са безпрецедентен опит за демонизирането на Русия, смята Анатолий Антонов

10:02 | 19.02.23 г. 17
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Вашингтон се опитва да демонизира Москва и да подклажда кризата в Украйна с твърдения за руски престъпления срещу човечеството, заяви руският посланик в САЩ, цитиран от Ройтерс.

Администрацията на президента Джо Байдън официално стигна до извода, че Русия е извършила „престъпления срещу човечеството“ по време на близо едногодишното си нашествие в Украйна, заяви в събота вицепрезидентът Камала Харис.

„Смятаме подобни внушения за безпрецедентен опит да се демонизира Русия в рамките на хибридна война срещу нас“, заяви посланикът Анатолий Антонов в комюнике, публикувано в канала на руското посолство в Телеграм.

„Няма съмнение, че целта на подобни атаки от Вашингтон е да оправдае собствените си действия за разпалване на украинската криза“, допълни той.

Организации, подкрепени от американската Агенция за международно развитие, се документирали над 30 хил. военни престъпления от началото на нашествието, съобщи американското правителство. Украински ръководители заявиха, че разследват обстрел в четвъртък над град Бахмут като възможно военно престъпление.

Комисията за разследване на нарушения и злоупотреби с човешките права в Украйна, подкрепена от ООН, е установила военни престъпления, но не е решила дали те съставляват престъпления срещу човечеството.

В петък се навършва една година, откакто Русия започна т. нар. „специална военна операция“ за „денацификация“ и „демилитаризиране“ на съседната си страна. Украинският президент Володимир Зеленски и западните съюзници на Киев смятат, че нашествието, чийто край не се вижда, за непровокирано, империалистическо завземане на земя.

Войната отне живота да десетки хиляди души, принуди милиони да напуснат домовете си, забави световната икономика и превърна руския президент Владимир Путин във враг на Запада.

Кремъл засили операциите си в големи части на Южна и Източна Украйна и мнозина очакват нова голяма офанзива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
2. Всички членове на организацията изпълняват добросъвестно задълженията, които са поели съгласно настоящия устав, с цел за всеки от тях да бъдат обезпечени всички права и предимства, произтичащи от качеството им на членове.3. Всички членове на организацията уреждат международните си спорове с мирни средства по такъв начин, че да не поставят в опасност международния мир и сигурност, както и справедливостта.4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от з ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
УСТАВ на Организацията на обединените нации Подписан в Сан Франциско на 25.06.1945 г. Влиза в сила в съответствие с чл. 110 на 24.10.1945 г. Държави участнички - 185, първоначални участнички - 51. Държави, присъединили се впоследствие - 134, в сила за България от 14.12.1955 г. Член 2 За постигане на целите, изложени в чл. 1 , организацията и нейните членове ще действат съгласно следните принципи:1. Организацията е основана върху принципа на суверенното равенство на всички нейни членове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Определение за агресияОдобрен с резолюция 3314 (XXIX) на Общото събрание /на ООН/ от 14 декември 1974 гчлен 51. Никакви съображения от каквото и да е естество, независимо дали са политически, икономически, военни или други, не могат да оправдаят агресия.2. Агресивната война е престъпление срещу международния мир. Агресията води до международна отговорност.3. Никакво териториално придобиване или специална облага, получена в резултат на агресия, не е и не може да бъде призната за зак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Импа към руския посланик - "Вземате си парцалите и се махате от Украйна и всичко свършва. Имате си най-голямата територия, имате си ресурси. Живеете си живота и не малтретирате съседните страни."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
член на ООН има в законодателството си възвеждане на геноцида в престъпление срещу човечеството и по този правен ред може да се търси международна отговорност на Украйна, ако действително има годни за съд доказателства, че украински военни са извършвали геноцид в Украйна над руССкоговорящи украински граждани. Начинът НЕ Е водене на завоевателна война, а МЕЖДУНАРОДЕН СЪД за извършителите на геоцида. И тази руССка опорка издиша при сблъсъка си с ИСТИНСКИТЕ императивни норми на международното право
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
Също така, нямат абсолютно никакво значение причините за тази военна агресия- в международното право същества ЮРИДИЧЕСКА ЗАБРАНА ВСЯКАКВИ спорове между държавите да се решават със средствата на военната агресия. ВСИЧКИ руССки оправдания за причините за тази война, са ирелевантни за международното право. Съгласно решението на МНС за руССките военни престъпления в Украйна, ДОРИ твърдян, но НЕДОКАЗАН ОТ РУССИЯ геноцид на руССкоговорящи в Украйна, НЕ Е ОСНОВАНИЕ за военна агресия. Всяка държава-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
Абсолютно нищо от това, което заявяват руССки официални политически лица и висши политици, няма значение. Правопораждащият факт е само един- руССия планира, започна и води военна агресия в Украйна с цел унищожаване на украинската държавност, физическо изтребление на лицата с украинско самосъзнание и заграбване на суверенната украинска държавна територия чрез завоевателна война. Няма тук сащ- мащ, НАТО, ЕС- РУССИЯ, а не която и да е друга държава в света, започна и води тази война в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още