IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път повечето от „неутралните“ швейцарци са за сближаване с НАТО 

75% от населението на страната смята, че швейцарските санкции срещу Русия са съвместими с неутралитета

16:47 | 17.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/PETER KLAUNZER
Снимка: EPA/PETER KLAUNZER

След избухването на войната в Украйна през миналата година повечето швейцарци казват, че искат по-тесни връзки с НАТО, но не и членство, показва проучване.

Общо 55% от хората, участвали в проучването, публикувано в четвъртък от Военната академия и Центъра за изследвания в областта на сигурността към Швейцарския федерален технологичен институт ETH в Цюрих, заявяват, че искат сближаване между Швейцария и НАТО. Това е с 10 пункта повече, отколкото през януари 2021 г.

Освен това 53% смятат, че швейцарският неутралитет трябва да може да позволява на алпийската държава да планира военната си отбрана заедно с НАТО. Въпреки това само една трета от анкетираните подкрепят идеята Швейцария да се присъедини към военния съюз на страните от Европа и Северна Америка.

Швейцарската армия се ползва с твърда подкрепа. Общо 78% смятат, че тя е необходима, а 76% - че трябва да бъде „напълно оборудвана". След избухването на войната в Украйна 14% от анкетираните твърдят, че армията инвестира „твърде малко".

Междувременно нагласите към неутралитета изглежда леко се променят. Подкрепата за неутралитета като цяло е намаляла с 6 процентни пункта до 91%. Повечето от анкетираните (57%) все още смятат, че Швейцария трябва да води диференцирана политика на неутралитет, а именно, че трябва да заема политическа позиция по определени въпроси, но да запази военен неутралитет. 

Ясно мнозинство (75%) също така смята, че швейцарските санкции срещу Русия са съвместими с неутралитета. 

Проучването е проведено през януари 2023 г. по телефона сред 1238 швейцарски граждани от трите основни езикови региона. 

През последните седмици натискът са промяна в неутралната позиция на конфедерацията расте и от страна на НАТО, и европейските правителства. Така в Швейцария се очертава истинска сензация: в страна, в която неутралитетът от над сто години е част от идентичността, изведнъж мнозинството от хората искат това да се промени. А и швейцарската оръжейна промишленост, която е сред 15-те водещи в света, също оказва натиск за промяна.

И макар че интересите и мотивите, които евентуално биха довели до нова интерпретация на швейцарския неутралитет, са доста различни, все пак не всички ги поддържат. Така например Кристоф Блохер, бивш лидер на дяснопопулистката Швейцарската народна партия, дори искат свикването на референдум за „постоянен и всеобхватен швейцарски неутралитет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 хахахаха, демек наш селю... с основно, раздава статути кой е неутрален и кой не е ... добре е да го знам! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk и това са фактите, а това че вие сте функционално неграмотни и искате да изкарате помоща - участие си е проблем до вашето образование и умствен капацитет... Във всеки един конфликт на САЩ, *** са доставяли оръжие на другата страна, но там мълчите като .. женски полов орган!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Eм да, то и у нас да питаме, 90% ще смятат, че не участваме във войната доставяйки оръжия и боеприпаси. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
75% от населението на страната смята, че швейцарските санкции срещу Русия са съвместими с неутралитета,да ,ама не!Нямат вече този статут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още