IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика ускори своя растеж през третото тримесечие

Повишението обаче разочарова икономистите, чиито очаквания бяха по-оптимистични

15:16 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Швейцария се е разраснала с 0,2% през третото тримесечие спрямо второто, а на годишна база е записала повишение от 0,5%, показа официалната статистика във вторник, цитирана от Ройтерс.

Резултатът разочарова икономистите, чиито очаквания бяха по-оптимистични. Прогнозите в анкета на медията бяха за тримесечен ръст от 0,3% и годишен от 1%. За сравнение – в периода април-юни годишното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на Швейцария бе в размер на 2,2 на сто, докато на тримесечна база то бе 0,1%.

Повишението е било спомогнато от вътрешното търсене въпреки сравнително високата инфлация. Последните данни показаха, че покачването на потребителските цени се е забавило до 3% през октомври (след 3,3% през септември), но това е бил деветият пореден месец, в който инфлацията е над целевия диапазон на централната банка от 2-3%. Частното потребление е било с 0,7% по-високо, докато трансграничната търговия се е увеличила с 2,3%.

Туристическият сектор, както и този на храните, е продължил да се възстановява от пандемичните спадове.

Що се отнася до бизнеса, инвестициите в оборудване са нараснали, а секторът на услугите е записал повишение, докато някои от по-цикличните сектори на промишлеността са били възпрепятствани от „предизвикателната“ международна обстановка, посочват от статистическата служба на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още