IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse планира да емитира нови акции на цена от 2,52 франка

Голямата швейцарска банка иска да пласира 889,4 млн. акции и по този начин да набере 2,24 млрд. франка

09:43 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изпадналата в криза Credit Suisse уточни допълнително условията за планираното попълване на баланса си и се придържа към предварително обещаните условия. Като част от емисията на права най-голямата швейцарска банка планира да предложи на акционерите си нови акции на цена от 2,52 франка на ценна книжа, обяви банката в четвъртък, цитирана от Ройтерс. 

Credit Suisse вече обяви предварително тази цена в края на октомври. Собствениците трябва да могат да запишат две нови акции за седем стари. Общо банката планира да пласира 889,4 млн. акции и по този начин да набере брутни приходи в размер на 2,24 млрд. франка.

Търговията с права е насрочена за периода от 28 ноември до 6 декември, а периодът на обратно изкупуване - от 28 ноември до 8 декември. Новите акции ще се търгуват за първи път на Швейцарската борса SIX на 9 декември.

С емисията на права и второто увеличение на капитала чрез частно пласиране в Saudi National Bank Credit Suisse цели да набере общо около 4 млрд. швейцарски франка. Парите ще бъдат използвани за финансиране на мащабно преструктуриране към по-нискорисков бизнес. По данни на кредитора 462 млн. акции са продадени на Saudi National Bank и други професионални инвеститори на единична цена от 3,82 франка.

Едва преди няколко дни банката обяви, че очаква да отбележи загуба преди данъци до 1,5 млрд. швeйцарски франка (1,58 млрд. долара) през четвъртото тримесечие. 

„В изявлението за перспективите от 27 октомври 2022 г. банката подчерта, че предизвикателната икономическа и пазарна среда е оказала неблагоприятно въздействие върху активността на клиентите в подразделенията ѝ“, заяви втората по големина швейцарска банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още