IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse стартира увеличението на капитала 

Целта е набиране на 4 млрд. франка, а Saudi National Bank става основен акционер 

15:04 | 31.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse започва да прилага обявеното през миналата седмица увеличение на капитала. В понеделник изпадналата в криза швейцарска банка обяви основните данни за сделката.

Според плана Saudi National Bank и други професионални инвеститори ще запишат 462 милиона нови акции на цена от по 3,82 франка, което съответства на 94% от среднопретеглената цена за последните два дни на търговия на книжата на швейцарската борса SIX.

Емисионната цена на 889,4 млн. акции, които ще бъдат пласирани на съществуващите акционери в рамките на предлагането на права, е по 2,52 швейцарски франка, обясниха още от Credit Suisse. Те трябва да могат да придобиват по две нови акции за всеки седем притежавани. Общо банката очаква брутни приходи от сделката в размер на 4 млрд. франка, предава Ройтерс.

Миналия четвъртък Credit Suisse обяви мащабно преструктуриране, което включва дълбоки съкращения в инвестиционното банкиране. Saudi National Bank и други инвеститори бяха поели ангажимент да участват в необходимото набиране на капитал.

Емисиите все още трябва да бъдат одобрени от акционерите. Общото събрание е насрочено за 23 ноември. Ако те отхвърлят емитирането на нови акции на групата инвеститори около Saudi National Bank, Credit Suisse планира да набере повече пари от собствениците си. В този случай на акционерите ще бъдат предоставени малко под 1,8 милиона акции по 2,27 франка всяка.

Credit Suisse се обръща към 20 банки 

Според осведомени източници Credit Suisse е поканила най-малко 20 банки да се присъединят към консорциума за планираната емисия права на стойност 4 млрд. франка (4 млрд. евро), съобщава и Bloomberg. Очаква се постъпленията да помогнат на компанията да финансира още една многогодишна програма за преструктуриране.

Новият финансов директор Диксит Джоши съобщи, че в петък е провел конферентна връзка за дю дилижънс на увеличението на капитала, на която са присъствали група банкери от FIG и ECM. Ден по-рано банката представи новия си план за преструктуриране. 

В допълнение към водещите банки - Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Deutsche Bank AG и Societe Generale SA - Credit Suisse е поканила още дълъг списък от институции да подпомогнат емитирането на акции.

Според информирани източници банката иска да събере в своя алианс следните финансови гиганти: Goldman Sachs Group Inc, Citigroup Inc, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, BNP Paribas SA, Natixis, Credit Agricole, Barclays, Banco Santander, ABN Amro, ING и Commerzbank, Sumitomo, Mediobanca, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Bank of America, BMO, BBVA, HSBC и Scotiabank.

Всички банки или отказват да коментират подробностите по поканата и участието си в увеличението на капитала, или не са отворили своевременно на запитванията. В четвъртък за водещи банки бяха определени MS, RBC, Deutsche Bank и SocGen. Според съобщенията някои институции може да решат да не участват в емисията за права, въпреки че тя е напълно записана.

Credit Suisse иска да увеличи капитала си с 4 млрд. швейцарски франка. Saudi National Bank вече се съгласи да запише около една трета от емисията. По този начин тя ще стане основен акционер на банката в Цюрих.

Голям инвеститор от Рияд назова инвестиционен хоризонт

Новият голям акционер от Саудитска Арабия е оптимист за инвестицията си. Въпреки това той изключи възможността да вложи повече пари в закъсалата швейцарска институция. Saudi National Bank „оценява" новото ръководство на Credit Suisse и решимостта му да изпълни плана си за преструктуриране, заяви председателят Аммар ал-Худайри в интервю за Bloomberg TV. Засега обаче допълнителният капитал е „изключен“. 

„Оптимистично сме настроени, че ако тази банка изпълни плана за преструктуриране, тя ще постигне много интересен ръст на стойността на самостоятелна основа", каза той. Според него делът от 9,9% е подходящ за банката. „На този етап не сме заинтересовани да преминем от тактически акционер в друга категория по отношение на отношенията ни с Credit Suisse“. 

Потенциалната сделка на стойност 1,5 млрд. долара е първото голямо международно придобиване за саудитската банка, която е на 37% собственост на държавния инвестиционен фонд на кралството. Saudi National Bank беше създадена преди по-малко от година в резултат на сливане на стойност 15 млрд. долара. Тя планира да използва инвестицията в голямата банка в Цюрих, за да разшири дейността си в областта на управлението на благосъстоянието и инвестиционното банкиране. И разглежда съвместни инициативи с Credit Suisse в Саудитска Арабия, призна ал-Худайри.

„Ако гледаме на нея като на единична инвестиция, която държим в продължение на три до пет години, виждаме отличен потенциал за възвръщаемост“, уточни той. „Освен това, ако успеем да създадем някои възможности, които са подходящи за нашия пазар, ще постигнем целта си“. 

Saudi National Bank ще финансира придобиването от собствените си парични ресурси, каза ал-Худайри. Може да се обмислят и други възможности в чужбина, добави той.

„Със сигурност сме отворени за сделки, ако те са опортюнистични и ако имат икономически смисъл за нас“, каза ал-Худайри. „Но ако си мислите, че ще купим европейска банка или ще направим нещо подобно: в момента това не е на дневен ред“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
От както преместиха част от производството на Тоблерон в Словакия, нямам никакава вяра на Швейцарците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
лично аз се питам, кой нормален инвеститор би купил акции на банка, която последните 10 г е пример за провал, след провал ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още