IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse планира да привлече 4 млрд. франка свеж капитал

Швейцарската банка отбеляза загуба в същия размер

10:21 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка Credit Suisse планира да привлече 4 млрд. шв. франка (4 млрд. долара) свеж капитал, продавайки акции на нови и съществуващи инвеститори, заяви кредиторът в четвъртък, очертавайки преструктуриране, което ще доведе до съкращения на хиляди работни места, спирайки част от дейностите си, съобщава Ройтерс.

Банката заяви, че цели да отдели инвестиционното си банкиране, за да създаде CS First Boston, фокусирано върху консултантска дейност и капиталовите пазари, и се надява да привлече капитал от трети страни, които да установят партньорства с новата Credit Suisse.

Банката ще създаде звено за освобождаване на капитал, за да свие нестратегическите си високорискови бизнеси, добави тя.

Преструктурирането на Credit Suisse, което цели да остави в историята най-лошата криза на кредитора до момента, е третият опит през последните години от няколко последователни главни изпълнителни директори затруднената група да бъде реформирана.

Някога символ на швейцарската надеждност, репутацията на банката бе опетнена от серия от скандали, включително безпрецедентно съдебно преследване у дома за пране на пари на престъпна група.

Банката се опитва да привлече пари и да освободи капитал, продавайки активи. Тя се стреми да ограничи сумата, която ще трябва да привлече от инвеститори, за да финансира преструктурирането си, да се справи с наследените съдебни разходи и да запази буфер за предстоящите турбулентни пазари.

Credit Suisse трябва да се преструктурира след серия от скъпи и подкопаващи морала грешки, които предизвикаха пълна смяна на управлението, спиране на изплащането на дивидентите и спешно преосмисляне на бъдещето.

В четвъртък банката представи и финансовия си отчет за третото тримесечие, обявявайки загуба от 4 млрд. франка, оставайки доста под средната оценка за 413 млн. франка в консенсусна оценка, представена от самата банка.

Кредиторът е регистрирал обезценка от 3,7 млрд. франка върху отсрочени данъчни активи, свързани с прегледа на стратегията.

Втората по големина банка в Швейцария отчита нетен отлив на активи за 12,9 млрд. франка през тримесечието заради „предизвикателните пазари“ и серията от скандали и провали в управлението на риска.

Капиталовото му съотношение CET1 е спаднало до 12,6% от 13,5% към края на юни. Анализаторите очакваха то да е 13,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още