IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка записа най-голямата си загуба в историята

Банката не е изправена пред банкрут, защото може да създава пари

16:57 | 31.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската централна банка е загубила 142,2 млрд. франка (142,6 млрд. щатски долара) през първите девет месеца на 2022 г., съобщи ведомството в понеделник, докато по-високите лихвени проценти и поскъпването на швейцарския франк намалиха стойността на чуждестранните инвестиции на банката, пише Ройтерс.

Загубата - най-голямата в 115-годишната история на банката - е малко над годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Мароко (132 млрд. долара), но централната банка не е изправена пред банкрут поради способността си да създава пари.

Причина за загубата са позициите на банката на форекс пазарите, докато стойността на закупените от нея облигации и акции с цел ограничаване поскъпването на франка намаля. Сумата включва загуби, свързани с обменния курс, от 24,4 млрд. франка, тъй като поскъпналият франк сви стойността на притежаваните активи, включително дялове в търговеца на кафе Starbucks и Alphabet - компанията майка на Google.

Притежаваното от регулатора злато е изтрило 1,1 млрд. франка от стойността си.

"Проблемът е стагфлационната среда, в която активите губят, облигациите губят, златото губи и швейцарският франк поскъпва. Обикновено облигациите и златото поскъпват, когато акциите губят от стойността си. Но това не се случва през 2022 г.", обясни икономистът от UBS Алесандро Бий. По думите му тези загуби може да изглеждат много, но централната банка "не е обикновена компания".

Загубите обаче може да означават, че банката ще спре плащанията към швейцарското федерално правителство и към местните правителства през следващата година.

Швейцарската централна банка е акционерно дружество, в което членуват представители на частния и на публичния сектор, а печалбата на банката се изчислява, като се сравняват цените на активите в началото и в края на всеки период, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Минус 142 млрд, но всичко е точно, щото можем да създаваме пари! Да живее постиндустриалната икономика! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още