fallback

ЕС започва да обсъжда как да използва замразените руски активи в полза на Украйна

Украинските кредитори замразяват плащанията по дълга до 2027 г.

09:24 | 26.03.23 г. 17
Автор - снимка
Създател

В ЕС започват да се обсъждат начини за използване на блокираните руски активи в полза на Украйна. Един от тях е инвестиране на капиталите, което може да донесе 2,6% доходност, се казва в документ на Европейската комисия, до който достъп има Politico. Изданието съобщава още, че на 28 март е планирана среща, на която да бъде дискутиран казусът. 

От месеци Западът търси законен начин да използва руските активи, за да бъде подпомогнато възстановяването на Украйна след войната. Преди месец беше създадена работна група от експерти, която да потърси решение.

Според различни оценки в страните от ЕС, САЩ и Австралия са блокирани около 300 млрд. долара от активите на руската централна банка. Вероятно по-голямата част от тези средства са в страните от общността, допълва Politico, базирайки се на анализите на европейските власти. Отделно има блокирани средства и на физически лица, които са близки до режима на руския президент Владимир Путин, за които също няма нито яснота, нито съгласие в ЕС дали могат да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Ако и когато режимът на санкции на ЕС бъде премахнат, всички лица - физически и юридически, ще имат право да получат активите си обратно, припомня още европейското издание.

Инвестирането на тези средства изглежда приемлива опция, но сериозни опасения будят възможностите за загуба на средствата при рискови инвестиции. ЕК оценява загубите при подобни опции на около 4 млрд. евро годишно, което ще повдигне "политически и финансови усложнения", ако се окаже, че общността ще трябва да възстановява подобни загуби, се посочва още в документа на Брюксел, който ще бъде дискутиран през следващата седмица.

В ЕК отчитат, че рискът от загуби при инвестиции във висококачествени активи в краткосрочен период не е толкова висок, но и не може да бъде изцяло изключен, което налага някои "правни отговори", посочва още институцията.

Междувременно украинските кредитори решиха да замразят плащанията по дълга на страната до 2027 година, съобщава Bloomberg. Решението е взето, след като Украйна сключи преди няколко дни споразумение за подкрепа с Международния валутен фонд (МВФ). Това е първото подобно споразумение със страна във война в 77-годишната история на институцията.

По силата на постигнатите договорки през следващите четири години Украйна ще получи 15,6 млрд. долара, като част от тях са фискална подкрепа, а другата - за изпълнение на реформи, които да подкрепят европейската перспектива на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 26.03.23 г.
fallback
Още от Свят виж още