IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Португалия са имали най-горещия април в историята си

Средните температури на Иберийския полуостров са били с 3 градуса по Целзий над средното ниво между 1991 и 2020 г.

17:52 | 08.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испания и Португалия са отчели най-горещия си април в историята, като нахлулият горещ въздух е повишил температурите до над 30 градуса по Целзий и до близо 40 градуса в някои райони в края на месеца, предава Bloomberg.

Миналия месец е бил на четвърто място сред най-горещите за месец април на глобално равнище за периода 1991 до 2020 г., показва доклад на Обсерватория „Коперник“ към ЕС. Части от Африка, районът около Каспийско море, Югоизточна Азия, Япония и северната част на Северна Америка са били много по-топли от средното равнище.

Изключителната жега в района на западното Средиземноморие щеше да е почти невъзможна без климатичните промени, сочи заключение от различен научен доклад от миналата седмица. Парниковите газове, произведени от хората, са затоплили планетата с около 1,2 градуса по Целзий от прединдустриалната ера насам и всяка година от 2015 г. насам е сред най-горещите в историята.

Средните температури на Иберийския полуостров през април са били с 3 градуса по Целзий над средното ниво между 1991 и 2020 г., сочи отделно съобщение от понеделник на Испанската метеорологична агенция „Аемет“. Максималните температури през месеца са били с 4,7 градуса по Целзий над средното ниво. На 27 април на летището в южния град Кордоба са отчетени 38,8 градуса по Целзий.

Горещата вълна се случва на фона на повсеместна суша, която обхвана региона за втора поредна година. Април е бил най-сухият месец в Испания от началото на воденето на статистика през 1961 г., сочат данните на „Аемет“. Месецът също така е бил по-сух от средното ниво южно от Алпите, в районите на средиземноморска Франция, северозападната част на Скандинавския полуостров, балгийските страни и голяма част от Западна Русия.

Тази година средните температури се очаква да останат високи на фона на нарастващата вероятност от Ел Ниньо към втората част от годината. Това явление се случва, когато екваториалната част на Тихия океан се затопли и реагира с атмосферата, нарушавайки обичайните климатични модели на планетата.

През април „температури над средните са били наблюдавани в екваториалната част на източния Пасифик, което е ранен знак за потенциален преход към условия за Ел Ниньо, често водещи до по-високи глобални температури“, коментира Саманта Бърджес, заместник-директор на Службата за климатични промени към „Коперник“, в комюнике.

За сметка на това Аляска, Монголия, Арабският полуостров, Индия и Австралия са били по-студени от средното ниво през април. В същото време югоизточната част на САЩ, части от Източна Азия, Северозападна Австралия и Танзания са били по-влажни от средното равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
О, бедни ми Испания и Португалия, държави с 30 годишна история (според творците на климатична пропаганда)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още