IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-уязвимите от климатичните промени региони - двигатели на световната икономика в Китай

Някои от най-важните производствени центрове в света са изложени на риск от покачване на водните нива и екстремни метеорологични условия

13:42 | 20.02.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

16 от 20-те региона в света, които са най-уязвими от изменението на климата, се намират в Китай, сочат данни от доклада Gross Domestic Climate Risk, публикуван в понеделник. Така някои от най-важните производствени центрове в света са изложени на риск от покачване на водните нива и екстремни метеорологични условия.

Компанията за анализ на климатичния риск XDI е направила оценка на над 2600 региона по света, използвайки климатични модели заедно с данни за времето и околната среда, за да определи икономическите щети, които повишаването на температурата може да причини до 2050 г.

Проучването се основава на сценарий, изготвен от Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC), който предвижда повишаване на температурите с 3 градуса по Целзий до края на века. Данните показват, че някои от двигателите на световната икономика са изправени пред катастрофални опасности като покачване на морското равнище, наводнения от реки и горски пожари, които също могат да намалят цените на имотите и да възпрат инвестициите, посочват от XDI.

„Вече усещаме силните последствия от метеорологичните явления по света и те само ще се увеличават“, заяви главният изпълнителен директор на XDI Рохан Хамден пред репортери, цитиран от Ройтерс. „В крайна сметка, ние просто искаме да сме сигурни, че всяко инвестиционно решение е взето по климатично устойчив начин“.

Силно индустриализираната китайска крайбрежна провинция Дзянсу, която формира една десета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, е на първо място в своеобразната класация в доклада като най-уязвимата територия в света, следвана от съседната Шандун и ключовата за производството на стомана Хъбей. Застрашената от наводнения централна провинция Хенан е четвърта.

Изместването на световното производство към Азия доведе до значително увеличение на инфраструктурните инвестиции във вече уязвимите китайски региони, правейки ги по-податливи на въздействието на климатичните промени, каза Хамден. „Инвестициите в инфраструктура обикновено са концентрирани в райони, които традиционно са високорискови – речни делти, крайбрежни зони и относително равнинни райони“, допълни той.

Регионите с най-висок климатичен риск. Графика: xdi.systems Регионите с най-висок климатичен риск. Графика: xdi.systems

Най-високо класираният некитайски регион е Флорида на 10-о място, Калифорния е на 19-о, а Ню Йорк е на 46-о. Девет територии от Индия също попадат в топ 50 на най-рисковите региони.

Въпреки че климатът вероятно ще става все по-решаващ фактор при определянето на капиталовите потоци, остава да видим дали той ще възпре инвестициите в по-уязвимите региони, коментира Карл Малън, съосновател на XDI.

„Трябва да се направи много, за да се определи кои райони в света са потенциално приспособими и защитими и кои вероятно са районите, които ще видим изоставени след време“, каза той.

В Европа няма региони, които да попадат сред 50-те най-уязвими в световен мащаб, като най-застрашени са германската провинция Долна Саксония на 56-о място и белгийската област Фландрия на 64-о. В топ 100 са само още Краснодарският край в Русия на 72-ра позиция и италианският регион Венето (със столица Венеция) на 74-а. Наводненията във Венето през 2019 г. причиниха щети за над 1 милиард евро, се отбелязва в доклада.

В България като най-уязвим регион е посочена Пловдивска област на 678-о място в класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Щатите направиха голяма грешка, че им помогнаха на тия да станат бели... това е все едно да дадеш на *** цивилизация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още