fallback

В ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на "Каховка"

Около 42 000 души са застрашени от наводненията, които ще достигнат своя пик днес 

07:01 | 07.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

Правителствата на Русия и Украйна се обвиняват взаимно в Съвета за сигурност на ООН за разрушаването на язовир „Каховка“. Посланикът на Украйна в ООН Серхий Кислица заговори за „акт на екологичен и технологичен тероризъм" на извънредно заседание, свикано в кратък срок в Ню Йорк. Взривът е „още един пример за геноцида на Русия срещу украинците". Посланикът на Русия в ООН Василий Небенся пък заяви, че инцидентът се дължи на „умишлена диверсия от страна на Киев" и трябва да бъде класифициран като военно престъпление. Язовирът е бил използван за „невъобразимо престъпление".

По думите на министър-председателя Риши Сунак британските разузнавателни служби разследват предисторията на разрушаването на язовира. На този етап той не може да каже „дали зад това е имало умисъл", заяви Сунак късно вечерта във вторник. Било „твърде рано" да се даде "окончателна присъда" за разрушаването на язовира. Сунак нарече разрушаването на язовира „най-голямата атака срещу гражданска инфраструктура" от началото на руската агресивна война срещу Украйна. Ако правителството в Москва е отговорно за това, според британския министър-председател това ще бъде доказателство за „ново дъно на руската агресия".

Попитан от репортери преди заседанието дали Съединените щати знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори: "Изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че световната организация не разполага с каквато и да било информация как е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче определи случая като "поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

Много от страните членки на Съвета за сигурност също заявиха на заседанието, че кризата е нямало да настъпи, ако Русия не е била нахлула в съседна Украйна през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

Наводнения застрашават около 42 000 души в Украйна

Според украински данни разрушаването на язовир „Каховка" е довело до риск от наводнения за около 42 000 души. Координаторът на ООН за извънредните ситуации Мартин Грифитс заявява пред Съвета за сигурност, че разрушаването на язовира "ще има сериозни и далечни последици за хиляди хора в Южна Украйна от двете страни на фронтовата линия, тъй като те ще загубят домовете си, храната, чистата вода и поминъка си". Действителните мащаби на бедствието ще станат ясни едва през следващите дни, казва той. Засега не се съобщава за смъртни случаи. Според експерти наводненията се очаква да достигнат своя пик днес, сряда.

Според първоначалните оценки украинското министерство на земеделието очаква наводняване на около 10 000 хектара земеделска земя на северния бряг на река Днепър в Херсонска област. На южния бряг, в окупираната от Русия територия, ще бъде наводнена много по-голяма площ, съобщи министерството на своя уебсайт.

„Освен това техногенното бедствие ще наруши водоснабдяването на 31 полеви напоителни системи в Днепропетровска, Херсонска и Запорожка област", заяви министерството. „Унищожаването на Каховската ВЕЦ ще означава, че полетата в Южна Украйна може да се превърнат в пустини още през следващата година", допълва то. Доставките на питейна вода в населените места също ще бъдат засегнати. Освен това Министерството на земеделието заявява, че очаква негативни последици за рибарството.

Други важни събития от вечерта накратко:

  • Русия няма да позволи на хуманитарни работници да влязат през Украйна. Хуманитарните работници на ООН ще бъдат допуснати в района около разрушения язовир Каховка, който се контролира от правителството в Москва, само ако пътуват дотам през Русия.  
  • След разрушаването на язовир „Каховка“ в Южна Украйна цените на пшеницата и царевицата на световния пазар рязко се повишиха. На Чикагската стокова борса котировките се повишиха с 2,4% до 6,39 щатски долара за бушел (около 27 кг) в началото на търговията. Царевицата се търгуваше с повече от един процент по-високо, а овесът поскъпна с 0,73%.  
  • Украйна отправи молба за помощ чрез Европейския механизъм за гражданска защита във връзка с наводненията след взривяването на язовир "Каховка". „ЕС е готов да предостави необходимата подкрепа и хуманитарна помощ за справяне с последиците от бедствието, причинено от Русия", съобщи украинският външен министър Дмитрий Кулеба в Twitter след телефонен разговор с пратеника на ЕС по външните работи Жозеп Борел. Франция също предлага подкрепа на Украйна. Германската федерална агенция за техническа помощ (THW) е обещала да достави филтри за вода. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 07.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още