fallback

ЕС увеличава разходите за отбрана, но ще отговори ли военната индустрия на търсенето?

Войната в Украйна е катализаторът на плановете за модернизация на армията в Европа

17:27 | 16.06.23 г. 4

Среща след среща в НАТО САЩ предупреждаваха своите европейски съюзници, че не харчат достатъчно за отбрана, и настояваха да изпълнят ангажиментите си и да инвестират в модернизация на армията си 2% от брутния си вътрешен продукт годишно, какъвито са правилата в Алианса. Подтекстът изглеждаше ясен - похарчете парите си за закупуване на въоръжение от американските производители, пише в анализ европейското издание Politico.

Оказва се обаче, че европейците в момента имат друг план и смятат да активизират своята военна индустрия. Преди месец френският президент Еманюел Макрон коментира по време на конференция в Братислава, че ЕС трябва да развие свои технологии и индустриална база във всички заинтересувани държави и да произвежда пълно военно оборудване.

След десетилетия на неглижиране на исканията на САЩ повечето страни от ЕС рязко увеличиха разходите си за отбрана. Катализатор се оказа войната в Украйна, заради която военните разходи в общността като цяло се увеличават с 13% до 345 млрд. евро. Това е съществено повишение, макар че все още повечето държави от ЕС не покриват изискването за 2% от БВП.

Полша обаче планира да инвестира 4% от БВП за военни разходи през 2023 година, а след началото на войната Германия създаде специален фонд на стойност 100 млрд. евро за покриване на военни разходи.

Сега въпросът е как тези пари ще бъдат похарчени, пише още Politico.

Вашингтон се надява да привлече поне половината от тези средства, а европейските лидери планират да похарчат средствата "у дома", но не е много ясно дали европейската отбранителна индустрия ще е в състояние да изпълни тази заявка. Недопускането на американски компании до търгове за покупка на въоръжение също крие и риск от обвинения за протекционизъм.

Повечето защитници на идеята за европейска отбранителна мощ също така много трудно признават един от факт - по отношение на оръжията Европа е силно зависима от САЩ. Европейските компании могат да произведат всичко - от танковете Leopard до преносимите системи за въздушна отбрана Piorun (Полша), но капацитетът на производството и най-вече технологичните иновации привличат купувачите към американската индустрия.

Войната в Украйна само доказа доминиращата роля на американските военни компании, пише още Politico. Факт е, че в последните месеци европейски държави започнаха масово да поръчват американско оръжие - например противотанковите Javelin, HIMARS и танкове Abrams. Отделно са направените поръчки за бойни самолети F-16 и F-35. Тези поръчки повдигат въпроса дали Европа наистина ще може да се конкурира с американските доставчици.

След десетилетия на ограничаване европейската военна индустрия отново работи на пълни обороти заради изпразнените складове и нуждите на украинската армия. Но все още не могат да насмогнат на заявките.

"Нашите европейски съюзници и партньори не очакваха, че нещо такова може да се случи", коментира източник на Politico от американското Министерство на отбраната.

Според него капацитетът на европейската индустрия все още не е достатъчен и Европа все пак ще бъде принудена да се обърне към САЩ, включително и за съвет как да повишат производството. "Мисля, че има много какво да научат от нас", смята американският чиновник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 16.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още