IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС увеличава разходите за отбрана, но ще отговори ли военната индустрия на търсенето?

Войната в Украйна е катализаторът на плановете за модернизация на армията в Европа

17:27 | 16.06.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Среща след среща в НАТО САЩ предупреждаваха своите европейски съюзници, че не харчат достатъчно за отбрана, и настояваха да изпълнят ангажиментите си и да инвестират в модернизация на армията си 2% от брутния си вътрешен продукт годишно, какъвито са правилата в Алианса. Подтекстът изглеждаше ясен - похарчете парите си за закупуване на въоръжение от американските производители, пише в анализ европейското издание Politico.

Оказва се обаче, че европейците в момента имат друг план и смятат да активизират своята военна индустрия. Преди месец френският президент Еманюел Макрон коментира по време на конференция в Братислава, че ЕС трябва да развие свои технологии и индустриална база във всички заинтересувани държави и да произвежда пълно военно оборудване.

След десетилетия на неглижиране на исканията на САЩ повечето страни от ЕС рязко увеличиха разходите си за отбрана. Катализатор се оказа войната в Украйна, заради която военните разходи в общността като цяло се увеличават с 13% до 345 млрд. евро. Това е съществено повишение, макар че все още повечето държави от ЕС не покриват изискването за 2% от БВП.

Полша обаче планира да инвестира 4% от БВП за военни разходи през 2023 година, а след началото на войната Германия създаде специален фонд на стойност 100 млрд. евро за покриване на военни разходи.

Сега въпросът е как тези пари ще бъдат похарчени, пише още Politico.

Вашингтон се надява да привлече поне половината от тези средства, а европейските лидери планират да похарчат средствата "у дома", но не е много ясно дали европейската отбранителна индустрия ще е в състояние да изпълни тази заявка. Недопускането на американски компании до търгове за покупка на въоръжение също крие и риск от обвинения за протекционизъм.

Повечето защитници на идеята за европейска отбранителна мощ също така много трудно признават един от факт - по отношение на оръжията Европа е силно зависима от САЩ. Европейските компании могат да произведат всичко - от танковете Leopard до преносимите системи за въздушна отбрана Piorun (Полша), но капацитетът на производството и най-вече технологичните иновации привличат купувачите към американската индустрия.

Войната в Украйна само доказа доминиращата роля на американските военни компании, пише още Politico. Факт е, че в последните месеци европейски държави започнаха масово да поръчват американско оръжие - например противотанковите Javelin, HIMARS и танкове Abrams. Отделно са направените поръчки за бойни самолети F-16 и F-35. Тези поръчки повдигат въпроса дали Европа наистина ще може да се конкурира с американските доставчици.

След десетилетия на ограничаване европейската военна индустрия отново работи на пълни обороти заради изпразнените складове и нуждите на украинската армия. Но все още не могат да насмогнат на заявките.

"Нашите европейски съюзници и партньори не очакваха, че нещо такова може да се случи", коментира източник на Politico от американското Министерство на отбраната.

Според него капацитетът на европейската индустрия все още не е достатъчен и Европа все пак ще бъде принудена да се обърне към САЩ, включително и за съвет как да повишат производството. "Мисля, че има много какво да научат от нас", смята американският чиновник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 5
sssaaa
преди 10 месеца
Супер Демократично мислиш браво, типично за фaшиcт. Викаш Демократично е с наши пари да помагаме на корумпирана Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: sssaaa Точно така, това е демократично и правилно, НЯМА да храним и даваме пари на руските терористи. Няма с нашите пари да се правят бомби, които да,валят по съседни държави. НЯМА с нашите пари да се развиват тpoлски фабрики и да се бълват лъжи в обществото. Правилно си разбрал, безполезен едеот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
Ето, това вече е Демократично. 1. ЕС купува вече газ от САЩ вместо от Русия. 2. "Подтекстът изглеждаше ясен - похарчете парите си за закупуване на въоръжение от американските производители". 3. Вашингтон се надява да привлече поне половината от тези средства. Всичко е с Демократична цел, вервайте. Вече не сме зависими от Русия, а ставаме зависими от друг -САЩ. Ех тези Хамериканци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 10 месеца
Днес, речта на Путин подразни тукашните Пишурки да си купят хурки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още