IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Италия иска помощ от ЕС за ограничаване на мигрантските потоци

Кабинетът на страната ще гласува в понеделник нови мерки за справяне с нелегалната миграция

14:00 | 16.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският премиер Джорджа Мелони призова за спешна помощ Европейския съюз (ЕС) за ограничаване на потока от мигранти в страната, докато нейното правителство се готви да обяви нови мерки в понеделник, съобщава Bloomberg.

Мелони покани председателя на Европейската комисия  (ЕК) Урсула фон дер Лайен да посети италианския остров Лампедуза, за да стане свидетел на разгръщането на извънредна ситуация, тъй като хиляди мигранти продължават да пристигат на малкия остров между Тунис и Сицилия.

Премиерът също така призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да включи имиграцията в дневния ред на Съвета на ЕС през октомври, и призова за мисия на ЕС, която да спре незаконното преминаване на мигранти, запътили се към Европа.

„Италианското правителство възнамерява да приеме извънредни мерки, за да се справи с броя на пристигащите, които видяхме на нашите брегове“, изтъква Мелони, добавяйки, че планът ще бъде обсъден на заседание на кабинета в понеделник. Той включва удължаване на срока за задържане на нелегални мигранти и изграждане на нови приемни структури.

Италия иска да ограничи миграционните потоци от Северна Африка, като засили сътрудничеството между властите, насочено към ограничаване на миграцията. През юли Мелони организира международна конференция за развитието и миграцията в Рим, след като по-рано същия месец Тунис и ЕС подписаха споразумение, насочено към изграждане на сътрудничество по миграционната политика.

Кметът на Лампедуза заяви в четвъртък, че 7000 души са пристигнали само през предходните 48 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
cvbeteree
преди 7 месеца
Разпродажба! Уникален и компактен видеорекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-+---- https://welcome.to/carcam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 7 месеца
Превземат европа - дефакто вражески армии - всички се правят, че нищо не става- ще свърши зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още