IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Тунис подписаха споразумение за ограничаване на нелегалната миграция

Съгласно сделката Брюксел трябва да предостави пари на Тунис в замяна на по-силен граничен контрол

11:51 | 17.07.23 г.
От ляво надясно: премиерът на Нидерландия Марк Рюте, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Тунис Каис Сайед, премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Пресслужба на ЕК
От ляво надясно: премиерът на Нидерландия Марк Рюте, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Тунис Каис Сайед, премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Пресслужба на ЕК

Европейският съюз (ЕС) е финализирал споразумение с Тунис за засилване на търговските отношения и спиране на мигрантите от африканската държава към Европа през Средиземно море.

Съгласно сделката ЕС трябва да предостави пари на Тунис в замяна на по-силен граничен контрол. Финансови подробности за споразумението не са посочени в изявлението на ЕС за сделката, публикувано в неделя, 16 юли. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен каза миналия месец, че ЕС е готов да предостави на Тунис повече от 1 млрд. евро в различни области, вкл. търговия, инвестиции и енергийно сътрудничество, пише Politico.

В изявлението се казва, че споразумението обхваща пет стълба: миграция, макроикономическа стабилност, търговия и инвестиции, преход към зелена енергия и контакти между хората.

Що се отнася до икономическото развитие, Фон дер Лайен коментира на пресконференция в Тунис, че ЕС е „готов да подкрепи Тунис чрез мобилизиране на макрофинансова помощ веднага щом бъдат изпълнени необходимите условия“. Тя добави, че като „мостова стъпка сме готови да предоставим незабавна бюджетна подкрепа“.

Въпреки че не даде подробности в неделя, председателят на ЕК коментира през юни, че Комисията обмисля до 900 млн. евро макрофинансова помощ плюс „до 150 млн. евро бюджетна подкрепа“ директно.

Фон дер Лайен пътува до Тунис в неделя заедно с италианския премиер Джорджа Мелони и нидерландския премиер Марк Рюте за среща с тунизийския президент Каис Сайед. Миналия месец, на подобна среща, страните не успяха да приключат преговорите преди срещата на върха на лидерите на ЕС в края на юни.

„Миграцията е важен елемент от споразумението, което подписахме днес“, коментира Рюте на пресконференцията в неделя. „От съществено значение е да се постигне по-голям контрол върху нелегалната миграция“, допълва той.

Фон дер Лайен добавя, че съгласно споразумението ЕС ще предостави на Тунис 100 млн. евро за подобряване на управлението на границите, търсенето и спасяването, мерките за борба с контрабандата и други инициативи за справяне с проблема с миграцията.

„ЕС и Тунис споделят стратегически приоритети и във всички тези области ще спечелим от по-тясното сътрудничество“, посочва се още в изявлението на Брюксел са сделката.

„Засиленият политически и политически диалог в рамките на Съвета за асоцииране ЕС-Тунис преди края на годината ще предложи важна възможност за съживяване на политическите и институционалните връзки с цел съвместно справяне с общите международни предизвикателства и запазване на основания на правила ред“, казва се още в съобщението.

Партньорството с Тунис по въпросите на миграцията идва само няколко дни, след като Каис Сайед обяви, че трафикът на хора в страната му се оценява на близо 900 млн. евро само за първото полугодие. Основната група мигранти, които преминават през Тунис, идва от Субсахарска Африка.

Хората от Субсахарска Африка без документи в Тунис са получили 3 млрд. динара (малко под 900 млн. евро) под формата на парични преводи от своите страни през първата половина на 2023 г., посочва служител от Съвета за национална сигурност на Тунис. Числото е по-голямо от приходите от жизненоважната туристическа индустрия в Тунис през първата половина на годината, които възлизат на 2,2 млрд. динара.

Хиляди хора без документи се отправят към крайбрежния тунизийски град Сфакс през последните месеци с цел да потеглят към Европа с лодки, управлявани от трафиканти на хора. Това доведе до безпрецедентна миграционна криза за Тунис, пише Guardian. Либийските граничари също спасяват хора, някои от които казват, че са били оставени в пустинята от тунизийските власти без вода, храна или подслон.

Стотици хора от страните от Субсахарска Африка бяха принудително отведени в пустинята и враждебните райони, граничещи с Либия и Алжир, след вълнения на расова основа в началото на юли в Сфакс,който е вторият по големина град в Тунис, посочва британският вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още