IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотска грешка е причинила смъртта на чешкия милиардер Петер Келнер

Той загина по време на хели-ски ваканция в Аляска през 2021 г.

08:30 | 28.09.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Катастрофата с хеликоптер през март 2021 г. в Аляска, в която загинаха милиардерът Петер Келнер и още четирима души, вероятно е била причинена от пилотска грешка и неправилно обучение, съобщи Националният борд по транспортна безопасност на САЩ (NTSB), цитиран от Ройтерс.

Келнер, който по онова време беше най-богатият човек в Чехия и основател на инвестиционната компания PPF (в България тя е собственик на мобилния оператор Yettel и на bTV – бел. ред.), загина при катастрофата, докато беше на хели-ски ваканция в Аляска. Инцидентът стана близо до ледника Кник североизточно от Анкъридж.

NTSB е установила, че вероятната причина за катастрофата е „неуспеха на пилота да реагира адекватно, когато хеликоптерът е навлязъл в участък с невъзможност за различаване на релефа поради атмосферните условия. Това е довело до сблъсък на машината с терена".

Недобрата програма на оператора за обучение и проверка на компетентността на пилотите също е допринесла за инцидента, допълва NTSB.

Бордът съобщи още, че „недостатъчният надзор върху оператора“ от инспектора на основните дейности към Федералната авиационна администрация (FAA) също има принос за катастрофата. Един пътник оцеля при инцидента, но е имало забавяне в уведомяването на издирвателните и спасителните организации, сочи докладът на NTSB.

Келнер беше видна фигура в Чехия след комунистическата ера, като богатството му към момента на смъртта му се оценяваше на 17,5 млрд. долара по данни на списание Forbes.

Той беше на 68-о място сред най-богатите хора в света в класацията на изданието за 2020 г., като делеше позицията с медийния магнат Рупърт Мърдок и семейството му.

Наследниците му заведоха дело в Аляска през април с искане за разследване на „възможна небрежност“, която да е причинила смъртоносната катастрофа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още