IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейството на Петер Келнер се сдоби с пълна собственост върху PPF Group

У нас компанията е собственик на мобилния оператор Yettel и на bTV

20:31 | 01.09.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Наследниците на покойния чешки милиардер Петер Келнер придобиха пълна собственост върху най-рентабилната семейна компания в източноевропейските страни членки на ЕС. Те изкупиха дяловете на двама миноритарни собственици, които помогнаха за изграждането на бизнес империя с активи за 40 млрд. евро, пише Bloomberg.

Вдовицата на Келнер Рената Келнерова и семейството ѝ са купили дяловете в PPF Group от Ладислав Бартоничек и Жан-Паскал Дювиьозар, които имат дялове от по 0,535% в инвестиционната компания, става ясно от съобщение, което не разкрива финансовите условия по сделките.

PPF Group притежава голямо разнообразие от бизнеси. Графика: Bloomberg LP PPF Group притежава голямо разнообразие от бизнеси. Графика: Bloomberg LP

У нас PPF Group е собственик на мобилния оператор Yettel и на bTV. Миналия месец компанията съобщи, че е продала 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария, Сърбия и Словакия на арабската компания Emirates Telecommunication Group Company.

„Нашите миноритарни дялове имаха своята логика в структурата на PPF Group като основана и управлявана от Петер Келнер компания“, казват двамата бивши акционери в комюникето от петък.

„Днес, когато акционерната структура е разделена сред наследниците на Петер, логиката на управлението на PPF също се промени, затова и двамата решихме в съгласие с Рената Келнерова да продадем акциите си и да опростим акционерната структура“, допълват те.

Двамата ще останат активни в PPF Group, като Бартоничек заема поста президент на борда на SOTIO Biotech, а Дювиьозар е президент на борда на PPF Financial Holdings.

Семейство Келнер, което има нетно богатство от 11,7 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, променя инвестиционния си фокус отново към западните пазари след години на експанзия в Азия. Това се случва след смъртта на Келнер при катастрофа с хеликоптер през 2021 г.

Ключовите активи на PPF са в бизнеса с телекомуникации, медии, финансови услуги и електронна търговия, въпреки че портфейлът на компанията включва още недвижими имоти, инженерни дейности и биотехнологии.

След като Келнерова стана мажоритарен собственик, тя наблюдава редица големи сделки, включително тази за продажбата на телекомуникационните операции в България, Унгария, Сърбия и Словакия на Emirates Telecommunications Group за сумата от 12,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още