IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PPF продаде на араби 50% от телеком бизнеса си в България, Унгария, Сърбия и Словакия

Сделката за дела от 50% плюс една акция е за 2,15 млрд. евро

23:31 | 01.08.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Чешката компания PPF Group и арабската Emirates Telecommunication Group Company (e&) подписаха споразумение във вторник, съгласно което e& ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия, съобщи чешката компания на сайта си.

У нас, както и в Унгария и Сърбия, компанията оперира под бранда Yettel.

Страните по сделката са се споразумели e& да плати авансово 2,15 млрд. евро при приключването на сделката за придобиването на дела от 50% плюс една акция в PPF Telecom и допълнителни плащания в размер на 350 млн. евро в рамките на три години след финализирането на сделката, ако PPF Telecom надвиши определени финансови цели. Ако те не бъдат постигнати, се предвижда връщане на до 75 млн. евро, съобщава още чешката компания.

Партньорите ще запазят сегашния главен изпълнителен директор на PPF Telecom Балеш Шарма и ще осигурят приемственост в операциите, като в същото време се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на пазарите им.

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чехия, включително чешкия оператор O2 Czech Republic и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN, ще бъдат прехвърлени извън PPF Telecom Group и няма да са част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и сегашния си непряк дял в CETIN Czech.

CETIN Group, чрез която PPF ще запази контрол върху CETIN Czech, ще прехвърли всичките си дъщерни дружества извън Чехия на PPF Telecom. Това означава, че местните дружества CETIN, които оперират мрежите на телекомите в България, Сърбия и Унгария, минават под контрола на арабската телекомуникационна компания.

e& и PPF се стремят да запасят сегашния рейтинг на PPF Telecom след приключването на сделката. PPF се стреми да запази нивото на рейтинга на CETIN Group, ако бъде потвърдена целевата окончателна капиталова структура.

„Продажната цена от 2,5 млрд. евро, включително договорните плащания за откупуване, е една от най-големите сделки в историята на PPF. Гордея се с начина, по който успяхме да увеличим стойността на този актив след закупуването му“, коментира главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц, цитиран в прессъобщението.

Относно перспективите за сътрудничество с e& Шмейц допълни: „Вярвам, че ноу-хауто и опита, който PPF има в региона, в съчетание с глобалния мащаб на нашия партньор, ще ни позволят да споделим амбициите си за синегрия и по-нататъшен растеж“.

Той потвърди, че телекомуникационните активи на PPF в Чехия са изключени от сделката. Според него това се дължи не само на специфичната позиция на родния пазар, но и на плановете на групата да създаде синергии между компаниите, опериращи в Чехия.

„Тъй като e& продължава пътя към превръщането си във водеща глобална технологична група, нашият приоритет остава съсредоточен върху разширяването на базата ни от клиенти и предоставянето на повече цифрови услуги както за потребителите, така и за предприятията“, коментира Хатем Дауидар, главен изпълнителен директор на e&. „Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е пример за нашия ангажимент да търсим нови възможности за сътрудничество и инвестиции, които допълнително ще ускорят нашата експанзия“, допълни той.

„Чрез комбинирането на опита на PPF Telecom с нашите собствени иновативни способности сме напът да установим значително присъствие в телекомуникационната област в Централна и Източна Европа. Целим да осъществим синегрии, да оптимизираме ефективността на доставките и да увеличим предложенията за клиентите, установявайки позицията ни като водеща глобална технологична група“, коментира още Дауидар.

Очаква се сделката да приключи през или преди първото тримесечие на 2024 г. и подлежи на регулаторни одобрения. Освен това сделката вероятно ще бъде обект на преглед по Регламента за чуждестранните субсидии на ЕС.

PPF купи телекомуникационните активи на норвежката телекомуникационна компания Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия през 2018 г. в сделка за 2,8 млрд. евро. През 2022 г. Telenor беше ребрандирана на Yettel.

PPF Telecom е част от семейната бизнес империя на чешкото милиардерско семейство Келнер, чието нетно състояние възлиза на 12,1 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. То се насочва към потенциални цели за придобиване в Европа като част от стратегията му за връщане на фокуса на инвестициите обратно на западните пазари след години на експанзия в Азия, коментира Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още