fallback

САЩ наблюдават голямо струпване на сръбски сили по границата с Косово

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби призова Сърбия да изтегли силите си и да допринесе за намаляване на напрежението

13:04 | 30.09.23 г. 5

САЩ наблюдават смущаващо разполагане на сръбската армия по границата с Косово, което дестабилизира района, съобщи Белият дом в петък и призова силите да бъдат оттеглени, предава Ройтерс.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че мироопазващите сили в Косово ще засилят присъствието на сили на НАТО в Северно Косово в резултат на напрежението.

Косовските власти заявиха, че полицията е участвала в сражения с около 30 тежко въоръжени сърби, които нахлуха в косовското село Баниска в неделя и се барикадираха в сръбски православен манастир. Трима нападатели и един полицай бяха убити.

Въоръженото сражение предизвика ново притеснение на международната общност за стабилността в Косово, което има етническо албанско мнозинство и обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след въоръжено надигане и намеса на НАТО през 1999 г.

Кърби каза, че нападението не е било случайно и че количеството от някои видове намерени оръжия представлява заплаха не само за силите на Косово, а и за международните сили, включително тези на НАТО.

„Всички замесени в това нападение трябва да бъдат изправени пред съда“, заяви Кърби и призова сръбските власти да помогнат в разследването на случилото се.

Той нарече „голямото разполагане на сръбски военни по границата с Косово“ дастибилизиращо развитие и призова Сърбия да изтегли тези сили и да допринесе за намаляване на напрежението.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е разговарял в петък със сръбския президент Александър Вучич по телефона, за да изрази притесненията на САЩ, а съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е провел разговор с премиера на Косово, за да обсъдят събитията и е подчертал значението на диалога, уточни Кърби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 30.09.23 г.
fallback
Още от Свят виж още