IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наблюдават голямо струпване на сръбски сили по границата с Косово

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби призова Сърбия да изтегли силите си и да допринесе за намаляване на напрежението

13:04 | 30.09.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ наблюдават смущаващо разполагане на сръбската армия по границата с Косово, което дестабилизира района, съобщи Белият дом в петък и призова силите да бъдат оттеглени, предава Ройтерс.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че мироопазващите сили в Косово ще засилят присъствието на сили на НАТО в Северно Косово в резултат на напрежението.

Косовските власти заявиха, че полицията е участвала в сражения с около 30 тежко въоръжени сърби, които нахлуха в косовското село Баниска в неделя и се барикадираха в сръбски православен манастир. Трима нападатели и един полицай бяха убити.

Въоръженото сражение предизвика ново притеснение на международната общност за стабилността в Косово, което има етническо албанско мнозинство и обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след въоръжено надигане и намеса на НАТО през 1999 г.

Кърби каза, че нападението не е било случайно и че количеството от някои видове намерени оръжия представлява заплаха не само за силите на Косово, а и за международните сили, включително тези на НАТО.

„Всички замесени в това нападение трябва да бъдат изправени пред съда“, заяви Кърби и призова сръбските власти да помогнат в разследването на случилото се.

Той нарече „голямото разполагане на сръбски военни по границата с Косово“ дастибилизиращо развитие и призова Сърбия да изтегли тези сили и да допринесе за намаляване на напрежението.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е разговарял в петък със сръбския президент Александър Вучич по телефона, за да изрази притесненията на САЩ, а съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е провел разговор с премиера на Косово, за да обсъдят събитията и е подчертал значението на диалога, уточни Кърби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Глууупава копейко, пак ли си излязла с лозунгите?? Косово - нападнато от армията на сърбетата, издевателстващи върху населението, Афганистан - ислямистите муджахадини смазващи населението или Ирак, нападнал и завзел Кувейт, за тия ли говориш??! Празна глава, ако не беше САЩ на тая планета още щеше да цари законът на джунглата и по-големия щеше да напада по-малкия. Безмозъчна копейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
slefevon
преди 7 месеца
Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
А кога ще бъдат съдини и санкционирани ТЕРОРИСТИТЕ от ФАЩистан?! Косово, Ирак, Афганистан... От 1990 до сега имат 105 военни конфликта по света. ФАЩ е терорист #1 в света!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Моабет да ставаНагорни Карабах е част от териоторията на Азърбайджан, май си го проспал. Официално призната при това .Арменците години наред се опитваха да я откраднат, но филма свърши. Както и фантасмагориите, че пPaccия ще защити Армения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Моабет да става
преди 7 месеца
Как не забелязаха струпвания на азърбейджански войски край Нагорни Карабах миналата седмица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още