IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Вучич: Няма да влезем в Косово

Това би било контрапродуктивно за стремежите на Белград към Европейския съюз, посочва сръбският президент

11:51 | 01.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Сръбският президент заяви, че няма намерение да нарежда на военните сили на страната си да преминат границата с Косово, въпреки предупрежденията на американските власти за „безпрецедентно“ струпване на сръбската армия по границата, пише Financial Times.

Александър Вучич днес обяви, че ще намали силите на Сърбия в района, тъй като ескалацията на конфликта би била контрапродуктивна за стремежите на Белград към Европейския съюз (ЕС).

„Защо това би било от полза за Белград?“, коментира Вучич. „Каква би била идеята? Да унищожим позициите си, които градихме една година? Да унищожим това за един ден? Сърбия не иска война“.

В петък говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че САЩ са наблюдавали „безпрецедентно позициониране на сръбска артилерия, танкове и механизирани пехотни части“ на границата с Косово и нарече това „много дестабилизиращо развитие“.

„Призоваваме Сърбия да изтегли тези сили от границата и да допринесе за понижаване на градуса и напрежението“, каза Кърби и добави, че Вучич и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са говорили за начините за успокояване на ситуацията.

Международните усилия за охлаждане на напрежението се увеличиха през последните дни, след като насилствено противопоставяне близо до манастир доведе до смъртта на най-малко четирима души, включително на косовски полицай.

Кърби твърди, че атаката е била „добре координирана и планирана“.

Вучич коментира пред FT, че предупрежденията на Вашингтон са прекалени, защото броят на сръбските сили на място намалява.

„Миналата година имахме 14 хил. мъже близо до административната линия. Днес имаме 7500 и ще ги намалим до 4000“, посочва той. По думите му изпращането на сръбски войски е „чиста лъжа“, защото Сърбия няма да има полза от това, защото би застрашило позицията ѝ в преговорите с Прищина, подкрепени от ЕС.

В изявление късно в събота правителството на Косово каза, че сръбската армия наистина е разположила допълнителни войски и оборудване в 48 военни и полицейски бази в рамките на няколко километра от косовската граница.

Правителството в Прищина поиска Сърбия „незабавно да изтегли всички военни части от границата и да затвори и демилитаризира базите, които представляват постоянна заплаха за страната ни“.

ЕС каза, че няма да приеме Сърбия или Косово в блока, докато не нормализират отношенията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mortagon
преди 7 месеца
и Путин така говореше за Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още